Обвинението на Александър Донов и Патрик Първев, които застанаха пред съда за опит за убийство на малкия Христо вече е по-тежко и включва и допълнението, че е станало с особена жестокост.
През ноември 2016 г. Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу Донов и Първев за опит за умишлено убийство на малкия Христо. Процесът в градския съд е пред финал и заседанието днес, за да се организира защитата, бе отложено за 10 февруари.

Така към обвинението се добавят още два квалифициращи признака, сред тях и този, че е поради проявена особена жестокост.

"Считам, че са налице предпоставките да бъде изменено обвинението, тъй като има данни, че престъплението е извършено с особена жестокост и срещу лице, което е в безпомощно състояние и по тази причина упражних правомощията си в днешното съдебно заседание за изменение на обвинението", каза прокурор Павел Панов, който обясни, че актът е внесен от друг колега и той влиза в днешното съдебно заседание.

Така, ако съдът прецени, че двамата са виновни, при индивидуализация на размера на наказанието трябва да отчете тези квалифициращи признаци. "Иначе като минимални и максимални граници наказанието е същото", заяви прокурорът.

Александър Донов и Патрик Първев са обвинени в опит за убийство на тогава 3-годишния Христо. По време на едно от миналите заседания по делото стана ясно, че една от свидетелките чула видеоразговор между двамата, в който Александър казал на Патрик, че затворил 3-годишния Христо в шкаф.
 
Съдебно-медицинска експертиза показа многобройни увреждания по тялото и главата на момчето, които се дължат на удари с твърди, тъпи предмети.

Побоят над детето е нанесен в жилище в София в кв. "Зона Б-19", където Александър и Патрик са гледали детето. Малкият Христо, който близките наричат Еци, бе настанен в болница на 20 юли 2015 г. Майка му Невена Велинска е музикантка и работи на кораби в Скандинавия. Първоначално бащата на Александър трябвало да се грижи за Христо, а Александър да помага, но впоследствие двете момчета започнали да гледат 3-годишното момче.