Летният сезон е урожай за измамниците, които разполагат с богата палитра от схеми за омотаване на жертвите си, били случайни или предварително проучени и селектирани, пише "Марица".

Целта най-вече, разбира се, е да измъкнат колкото се може повече пари, след което да потеглят към следващата дестинация и да търсят поредните наивници. Най-често в капана попадат възрастни двойки или самотно живеещи хора.

Бабо, за 30 лв. ще имаш лъскави улуци!


На върха на класацията за летните измами са баш майстори, предлагащи „ремонт“ на покрив. Всяко лято живеещите по селата пропищяват от подобни „услуги“. Схемата е изключително проста, но най-често сценарият е изключително заплетен и свързан със солена сметка, безскрупулни заплахи и имитиране на дейност.

Ето как се осъществява една подобна измама. Група от няколко човека си избират конкретно малко населено място. Подходът им е дързък. Влизат в двора на селската къща непоканени и започват да викат. Когато видят, че са попаднали на самотно живеещ вдовец или вдовица, те вече са почти сигурни, че ще се увенчаят с успех.

Разговорът започва с обяснение, че „бригадата“ се занимава с ремонти и търси квартира, защото са от София и са дошли в Пловдивско, за да си намерят работа и да си изкарат прехраната. Разбира се, най-честият отговор на собственика на къщата е отрицателен и баш майсторите са подготвени за него.

Тогава темата на разговор сменя посоката. Поглеждат към покрива и констатират, че улуците са изгнили, като биха ги сменили веднага срещу скромната сума от 30-50 лева.

Следват секунди на размисъл от страна на бабата или дядото. В крайна сметка 7 от 10 души се съгласяват. Офертата е изключително примамлива - ще сменят всички улуци, и то бързо. Така жертвата е щастлива, че няма да занимава децата си и че ще им спести пари и главоболия, а в същото време покривът на къщата ще блесне.

Веднъж получила съгласие, работната бригада светкавично прилага измамната си схема. Качват се на покрива и продължават да оплитат мрежите си. Започват да премахват керемиди и дъски, като същевременно обясняват, че покривът се нуждае от спешен ремонт, иначе ще се срути. Докато преговорите вървят, на тавана на къщата вече зее дупка.

От покрива баш майсторите хвърлят „счупени“ керемиди и „изгнили“ дъски.  Жертвата вече започва да изпитва съмнения, като същевременно се притеснява да противоречи. Чак в този момент решава да позвъни на своя син или дъщеря, за да помогне, като изгони измамниците или им начертае план за действие.

Тарторът на бригадата е подготвен и за това. Хваща телефона и обяснява на детето на жертвата, че картината е апокалиптична. „Много е зле положението. При всеки валеж ще тече. Вече сме започнали да работим“ са част от изразите, които използват. След което започват уговорките. Дори и отсрещната страна да се дърпа, измамниците акцентират върху факта, че вече са започнали и няма как да зарежат всичко така.

Пазарлъкът се води продължително, като баш майсторите се кълнат, че ще е евтино, качествено и почти само с лични материали. Крайната цена обаче остава тема табу, а изнудването вече е факт. В крайна сметка жертвата се принуждава да плати някаква сума за свършената „работа“, предвид че бригадата е многобройна и не е ясно какво може да стори, ако не получи пари.

Резултатът - разхвърляни греди, керемиди и дъски, полусъборен покрив и обещания, че ще се върнат да си дооправят и изчистят. Обаче от тях вече няма и следа. Те вече са в съседното село, където притискат поредната жертва. Обикновено при този сценарий измамените не търсят полицията, защото си мислят, че нямат основания, а пък и изпитват неудобство, че са се оставили да бъдат преметнати въпреки годините и житейския си опит.

Дай капаро и почваме да бачкаме!


В много от случаите измамниците дори и не опират до махане на керемиди и уж изгнили дъски. Схемата може да се определи като по-находчива от предишната, но пък успеваемостта е по-ниска.

Баш майсторите отново нахлуват непоканени в двора на селската къща и предлагат услугите си, пак със същите приказки колко е зле покривът, колко са пробити и криви улуците и как всичко може да светне за ден-два. Започва луд пазарлък, а ако избраната жертва се хване на въдицата, измамниците настъпват. Искат капаро, за да започнат работа, а за да спечелят докрай доверието, вадят импровизиран договор, в случая хвърчащи листове, изпипани досущ като за истинска сделка.

Настояват за процент от парите за ремонта, което означава сума от порядъка между 3000 и 5000 лв. - уж за да закупят необходимите материали и да си покрият дневните разходи. Ако жертвата подпише и заплати, баш майсторите прибират пачката, стискат ръката на своя „работодател“ и се разделят с уговорката, че от утре ще кипи основна дейност. Това обаче така и не се случва.

Измамниците вече са на километри от селото и пробват схемата си на друго място. Последният подобен случай в Пловдивско датира от средата на юни, а измаменият е 76-годишен пенсионер от село Стрелци. Мнимите майстори обикаляли селото от врата на врата. Така стигнали до жертвата, която имала нужда от услугата. Стиснали си ръцете и пенсионерът наброил в аванс над 5 бона на непознатите мъже.

Казали му, че до ден-два започват работа. Дядото чакал седмица, но майстори така и не се появили. Така разбрал, че е преметнат, и подал сигнал в полицията, която започнала издирване на измамниците. До ден днешен без резултат.
 

Как да се предпазим 


Задължително трябва да четем внимателно договора, който подписваме, ако въобще има такъв. Следим договорената цена да се впише документално. Задължително трябва да имаме екземпляр от договора, за да може, ако попаднем на измама, да докажем какъв оригинал сме подписали. Ако измамници ви оплетат в схема за ремонт на покрив и след това ви изнудват за пари, потърсете близките си. Те най-адекватно ще ви дадат съвет как да постъпите. Ако нямате близки и приятели, на които да се обадите, потърсете помощ на телефон 112.

При съмнение за измама може да потърсите Агенцията за защита на потребителите. Оттам ще ви съдействат при проверка на договора с майсторите. Могат да издирят въпросните лица, да се свържат с тях и да уредят конфликта ви според законодателството. Те ще ви дадат и съвет как да постъпите и как да действате във всеки един случай, в който се съмнявате за измама.

Винаги търсете лицензирана бригада за ремонт на покриви или други строителни и ремонтни дейности във вашия дом. Така ще се предпазите от нежелани разправии с работниците по ремонта. Когато бригадата е лицензирана и предлага комплексно обслужване при ремонт на покрив, винаги можете да откажете или добавите услуга, да спрете ремонта на етап, който вас ви устройва или да я наемете да доизгради конструкция, ако не сте доволни от предишните майстори.

Когато избирате услуга по ремонт на покрив, трябва предварително да уточните включени ли са материалите в цената, каква част от сумата отива за труд, какво се предлага в услугата. Само така ще прецените дали предложението ви устройва и можем да му се доверите.

Добре е предварително да проучите цените на материалите и да се информирате за тяхното качество и здравина. Също и да сравните оферти на конкурентни фирми, за да може да подберете тази, която пасва най-добре на вашия покрив и джоб.

Винаги покривът първо се нуждае от диагностика. Подобно на пациент, който отива при лекар, и покривната конструкция трябва да бъде прегледана, за да се уточни къде са проблемите в нея и колко би струвал ремонтът. Лицензираната фирма, за разлика от измамниците, винаги извършва предварителни огледи, с които да подпомогне последващия етап на работа.

Това е практика при легалните услуги, тъй като никога не е ясно само по описание на клиента колко е сериозен проблемът и какво трябва да се направи по ремонта, за да се отстрани теч, разместване на керемиди, пробит улук или друга неизправност.