Mними специалисти по колите вилнеят в Пловдив и региона. Те пускат обяви из социалните мрежи, предвид огромната аудитория, и чакат наивници да клъвнат на въдицата им, пише "Марица".

Надълго и нашироко в постовете си те обясняват как могат да дадат точните съвети и да помогнат за избор на точната кола на конкретния шофьор. Изтъкват, че могат да бъдат повикани до всяка точка на страната, за да дадат компетентното си мнение и оценка, като заплащането и часа на посещение на избраната автокъща или оторизиран дилър на коли се уговарят предварително.

Лошото обаче е, че въпросните разбирачи нямат почти никакво понятие от возила, но пък умеят да убеждават и да оплитат в мрежите си наивници, основните сред които новоизлюпени шофьори. 

На въртележката на измамниците се качил и 24-годишният Борис Цанов от Пловдив. Той разказа пред „Марица“, че изкарал шофьорските курсове преди няколко месеца. Баща му е в чужбина и тъй като не можел да разчита на него за избор на първото си возило, потърсил разбирач в интернет.

Попаднал на обява с автор г-н Иванов. Така и не разбрал първото име на автоспеца. Решил да му се обади, тъй като неговата оферта била най-ниска – 250 лв. за свършена работа. 

„Беше много учтив, звучеше супер интелигентно. Обясняваше ми, че първата кола всъщност е най-важната. Попита ме към какви возила съм се насочил и откъде смятам да осъществя покупката. Отговорих му, че нямам конкретни предпочитания, стига да върви добре и да не харчи много", посочи Борис.

"Като място посочих автокъщите на изхода на Пловдив при село Труд, тъй като там са десетки и все щях да избера някоя. Той отговори, че с удоволствие ще помогне. Разбрахме се след два дни да се чакаме до табелата на селото. Малко преди да приключи разговора обаче ме застреля. Каза, че взима капаро към 100 лв., за да било сигурно, че съм сериозен. Усъмних се малко, но прецених, че има резон в думите му, защото всеки може да го разкарва за зелен хайвер“, добави той. 

Младежът се съгласил, а автоспецът му казал да се видят преди големия ден, да си поговорят и да вземе капарото. Така и станало. Срещнали се на изхода на Пловдив, обсъдили че на следващия ден първо ще разгледат няколко автокъщи, след което ще пристъпят
към покупка. 

На следващата сутрин обаче Борис чакал. Минало 9 часа, както се били уговорили. Изчакал до 09.30 и започнал да звъни. „Телефонът му обаче вече беше изключен. Тръгнах си, после през целия ден пробвах да звънна. Нищо. Изгорях със 100 лв.“, посочи той. 

Обясни, че ни е потърсил, за да предупреди останалите да внимават когато търсят подобни обяви или когато някой им иска пари предварително. Младежът посъветва хората да разчитат на роднини, приятели и познати, които наистина разбират от коли.