При масирана акция на 500 служители на Финансова гвардия тази сутрин в Палермо, Милано и някои други големи градове на Италия бяха закопчани 91-ма босове, ятаци и момчета за всичко на сицилианската мафия, уточнява в. Монитор.

Сред тях е прочулият се благодарение на местния „Биг Брадър“ хубавеляк Даниеле Сантояни, когото „коза ностра“ използвала с негово съгласие за лъскане на имиджа си при различни бизнес-начинания. Срещу арестуваните са отправени вещаещите дълги години решетки обвинения в пране на пари, рекет, лихварство, трафик на наркотици, подкупи на политици, манипулиране на търгове за обществено строителство и други.

Според водещия предварителното разследване магистрат от Палермо Пиерджорджо Морозини, задържаните мафиоти изпълнявали план за заграбване на безценица на производствени и търговски фирми, закъсали заради предизвиканата от „Ковид-19“ икономическа криза. Обикновено използвали от проста, по-проста схема – давали краткосрочни заеми с големи лихви на останали без средства предприемачи и след като те не можели да върнат в срок парите, ги отвеждали насила при доверен нотариус да подпишат документите по прехвърлянето.

Интересното е, че арестуваните мафиоти вече не се вихрели с пълна сила само в Палермо и Сицилия, а действали чрез поставени лица преди всичко в богатите северни области на Италия и най-вече в Ломбардия и нейния главен град Милано. Където още преди да избухне пандемията те работели активно за препиране на натрупаните от различни трафици пари чрез явни бизнеси като производството и търговията с кафе, ресторантьорството, търговията с бижута, туризма и т.н.

А сега хитът в далаверите им бил слагането ръка на колкото се може повече предприятия в очакване на времето, когато икономическата криза ще отмине и те ще заработят на пълна пара.

Ако се вярва на италианските медии, арестуваните днес 91 мафиоти съвсем не са случайни престъпници, а са до един шефове и членове на мощния клан на коза ностра „Акуасанта“. Той контролира западната част на Палермо и негов върховен бос до неотдавна е бил Стефано Фонтана - съратник на легендарния „капо ди тути капи“ на мафията Тото Риина.

Като във вторник сутринта са били закопчани управляващите сега „Акуасанта“ трима синове на дон Стефано – Гаетано, Джовани и Анджело, а също така сестра им Рита и майката на четиримата – Анджела Терези.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!