Над 200 000 лева е месечната печалба на групата на Олег Парушев, обявиха бургаските ченгета във връзка с поредния голям удар на бандата, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в Бургас.
Полицията в морския град обяви за издирване Олег Парушев - тартор на група от добре обучени джебчии, занимаващи се с обири на домове, офиси, вили и заложни къщи. Издирваният Олег Парушев /30 г./ живее в созополското село Зидарово и е в неизвестност от миналата седмица, когато той заедно с част от дръзките си бандити задигнаха кило злато от заложна къща на „София Комерс“ в минно селище „Черно море“. Апашите атакували оказиона на фирмата към 4 часа сутринта в четвъртък. Обирджиите разбили външната врата, а после с щанга огънали езика на втората касова брава на металната решетка. По-нататък, необезпокоявани, те отворили желязна каса и взели от нея златните накити, оставени в залог, както и 653 лева. Така общата стойност на „удара“ надхвърля 50 000 лева. Сигнално-охранителната система на обекта се задействала, но до пристигането на гардовете бандитите избягали. Полицията била вдигната на крак, а огледът на мястото насочил криминалистите към бандата, действала на територията на три области в страната. В петък полицията задържа тримата обирджии в Казанлък. Белезниците заключили китките на 34-годишния И. С. от бургаското село Зидарово, З. Г. (33 г.) от Бургас, и съучастничката им В. М. (32). В момента двамата са в ареста, а дамата била освободена. От организираната престъпна група са иззети предмети и вещи, имащи отношение към извършеното в минно селище “Черно море“ престъпление. Според полицейски източници същата тази банда се е специализирала в кражбите на техника, злато, мобилни телефони и лаптопи. Печалбите на тези хора понякога надхвърляли 200 000 лева месечно. Част от откраднатите вещи пласирали в заложни къщи.
Олег Парушев е стар познайник на полицията. Набезите му започват още от ученическите години, когато започва с дребни кражби от около училищните павилиони и кварталните супермаркети. Първите стъпки в занаята започнал като взел да задига закуски, шоколадови изделия, кутии цигари, бутилки алкохол и дребни суми от оборота на будките. В тинейджърските му години се вписват също кражби на автомобилни гуми, бензин от резервоари на коли, акумулатори от камиони, вещи от МПС, велосипеди. Сега вече се е специализирал във всякакъв род кражби, казват ченгета.

СХЕМАТА:
Определено си харесват външния вид на домовете, също така си правят проучване и на самите хора – имотното им състояние. Имат организация – опитват се да следят хората. Това е организирана система, при която се научават навиците на един човек – кога влиза, кога излиза, колко време го няма, с колко време разполагат, какво биха могли да вземат. Обикновено това са хора, които се познават от много време, близки приятели са, трудно се издават един друг. Информацията, която получават, и начина им на действие стават в един много тесен кръг. Трудно се пробива в една такава група. Напоследък повечето кражби от домовете са на злато, пари, сейфове, лека техника. Това най-лесно се изнася, не трябва особена организация. Просто влизат, каквото видят в апартамента – прибират и си тръгват. И времето е различно. Една ключалка може да бъде отворена от 15 секунди до един час. Зависи колко е сложна. Почти не съществува непреодолима ключалка, т.е. всичко, което е сътворено от човешката ръка, може да бъде преодоляно по същия начин, твърдят експерти.
Марина Шиварова, БЛИЦ