Михаил Миков заяви, че е очаквал повече самокритичност в годишния доклад на СДВР, който бе представен днес. "Трябва да си отговорим на въпроса как с наличните сили и средства можем да постигнем по-високо качество на полицейската работа", заяви министърът след изслушването на доклада.
Министърът на вътрешните работи Михаил Миков, генералният комисар Павлин Димитров и директорът на Главна дирекция “Криминална полиция” старши комисар Калин Георгиев присъстваха на годишния отчет на СДВР.

Материалните проблеми, текучеството и липсата на мотивация сред служителите били познати за ръководството и по тях се работи, но решенията не могат да дойдат за ден-два, смята министърът. Той отбеляза подмяната на автомобилния парк в СДВР, началото на строежи на нови сгради на две от полицейските управления и обеща до петнайсет дни окончателно да бъде решен проблемът с липсата на компютри. “Ситуацията е такава и от нея има два изхода – да си кажем, че с толкова средства можем само толкова или да търсим такава организация на работата и взаимодействие между структурите в МВР, които да доведат до по-добри резултати” – констатира министър Миков. Според него обществото няма впечатлението, че престъпността е овладяна и не скри, че е очаквал повече самокритичност в доклада за работата на СДВР през 2008 година.

На въпроси за текучеството и недостатъчния брой полицаи в непрекъснато разрастващата се София, както и на сравнението, че в Ню Йорк на един полицай се падат 215 жители, а в София – 370, министър Миков отговори: “Щатните бройки, които имаме са толкова, колкото можем да осигурим финансово. Остава за всеки служител да прецени дали мярата заплата съответства на мярата труд.” Миков за пореден път подчерта, че в условията на световна икономическа криза българските граждани тепърва ще усещат проявленията й по доходите си и че очаква да има обратно движение на специалисти от частния сектор към МВР.
В заключение министър Михаил Миков си пожела да види по улиците на София такава униформена полиция, която да не плаши, а да респектира гражданите и добави, че всеки полицай трябва да си дава сметка, че униформата е символ на авторитета на държавата.

Според доклада през 2008 г. беше затвърдена наблюдаваната от няколко години тенденция към намаление на извършените криминални деяния в столицата. Регистрираните престъпления са 27 886, което е със 7% по-малко в сравнение с 2007 г. През отчетния период са установени извършителите на 10 592 криминални деяния и разкриваемостта е 37.9%, което е на нивото на този показател от предходната година.
При умишлените убийства е реализирана разкриваемост от 62.5%, което е увеличение с 34 пункта спрямо предходния период, а при опитите за убийство тези показатели са 71% разкриваемост и 21 пункта ръст. Постъпили са данни за 31 изнасилвания, разкритите са 24. Регистрирани са 65 блудства, разкрити са 51. Процентите на разкриваемост съответно са 77.4 % и 78.5 % за 2008г.
През изминалата година на територията на столицата са регистрирани 1271 престъпления сочи докладът. Разкрити са 1079 деяния, като в процента разкриваемостта е 84.8 %. Иззетите количества наркотични и упойващи вещества са повече, в сравнение с предходната година.
Продължава тенденцията от предходната година за нарастване на документните престъпления, като отчетения за 2008 г. ръст е 10% спрямо тези през 2007 г.
През 2008 г. в СДВР са разследвани 51 666 досъдебни производства, от които от минал период са 11 698, а 7 747 са възобновени. Новообразувани са 32 221, от тях 2 041 са бързи и 46 незабавни производства. На прокуратурата са предадени 34 368 дела, като 24.9 % от тях са с мнение за повдигане на обвинение.
За допуснати дисциплинарни нарушения в системата са наложени общо 432 наказания. Образувани са 24 дисциплинарни производства за извършени тежки нарушения на служебната дисциплина. Приключена е работата по 22 от тях, като са наложени 22 наказания ”Уволнение”. / БЛИЦ