МВР осъществява мониторинг на интернет пространството с цел ограничаването на виртуалната продажба на наркотици. Това заяви вътрешният министър Младен Маринов. Маринов участва в петъчния парламентарен контрол, където обясни пред депутатите как ръководеното от него ведомство се справя с зачестилите случаи на разпространение на наркотици онлайн.

"Онлайн търговията се осъществява в Мрежата, в която се разпространяват вещества, под формата на легални стимуланти – билки, чай, соли за вана, смеси от екзотични аромати и други такива", обясни Младен Маринов и увери, че органите на реда работят усилено за противодействието на това престъпление.

Вътрешният министър подчерта още, че непрекъснато се актуализира списъка с разпространяваните опасни вещества.

Маринов припомни още, че за справяне с този проблем е необходимо обединяването на усилията на всички - семейство, институции, неправителствени организации, както и цялото обществото.

"Новата национална стратегия за борба с наркотиците а периода 2020 – 2024 година е хоризонтална инициатива на 14 министерства и агенции, с водеща роля на Министерството на здравеопазването.

Планирани са редица дейности на национално ниво, по отношение на ограничаването на разпространението на наркотични вещества в училищата и търговията с новите психоактивни вещества в интернет", обясни още Младен Маринов.

За да ограничи разпространението сред подрастващите, МВР продължава да поддържа засилено полицейско присъствие в районите на училищата. Продължава и инициативата "Час на полицая", в която служители на МВР изнасят лекции пред ученици. Провеждате се и редовни срещи с директорите.

Статистиката показва, че в периода януари-октомври тази година са проведени 4109 специализирани операции срещу разпространението на наркотици. Проверени са 8038 района, в това число училища и заведения. Задържани са 6 978 души. Регистрираните престъпления, свързани с наркотици, намаляват с 3%. Разкриваемостта е 70% - с 6,5 пункта по-висока, в сравнение със същия период на миналата година.

Министър Маринов коментира и излязлата информация, че има българска следа в мощен удар срещу най-страшната мафия в Италия: "До този момент на територията на България няма извършени арести по искане на италианските служби".

"В непрекъснат контакт смес италианците не само по такива случаи, а и по други, които се развиват в момента - чисто като обмен на информация.

Но досега не са искали от нас информация. Нямаме данни те да развиват дейност на територията на България, нямаме данни и за български граждани", категоричен бе Маринов.

"Направили сме проверка. Разпоредили сме да се свържат с наши представител там, включително и с представител на италианската полиция, който е в България в посолството. Те ни увериха, че няма български граждани, не знам по каква причина името на страната ни съществува в тази операция, но имаме официална информация", допълни още министърът.

"Къде са братя Галеви?", това попитаха от БСП вътрешния министър Младен Младенов.

Оказа се, че повечето информация за дупнишките бизнесмени е служебна тайна. Продължават да постъпват оперативни данни, стана ясно от краткия му отговор.

"И през годините непрекъснато в МВР са идвали данни и по линия на партньорските служби. Информацията е класифицирана", попари левите министърът.

Червеният депутат Кристиан Вигенин поиска все пак повече информация.

"На този етап данните за братя Галеви не можело да бъдат разкрити", отново обясни Маринов.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!