Под ръководството на Окръжна прокуратура пловдивската полиция проведе мащабна специализирана акция тази нощ, съобщиха от МВР.

В хода на проверките участие взеха служители на специализирани полицейски сили, пътна полиция и районните управления, които  провериха 1400 автомобила и 1700 лица на територията на Пловдив и областта.

Целта на акцията бе установяване на нарушения по Закона за движение по  пътищата  и по линия на наркоразпространението. Съставени са 120 акта и 126 фиша.

Служителите са установили 26 - ма, които са  шофирали след употреба на алкохол. В  10 от случаите дрегерът е отчел над 1.2 промила. При останалите 16  от нарушителите употребения алкохол е бил под 1.2 промила. 

На територията на три от районните в града, както и в Карлово и Труд са задържани водачи, шофирали след употреба на наркотични вещества и техните аналози. 

Справката за  водачите шофирали след употреба на алкохол, отчита най- много нарушения на територията на областта. В Пловдив- на територията на Второ районно е установен и задържан водач с над 2.53 промила.

В Първомай нарушителите са трима, като при двама от проверените дрегерът е отчел 1.43 .Двама са шофирали в нетрезво състояние и на територията на Труд- с отчетени 1.60 и 1.75 промила.

На територията на Стамболийски и Раковски пробите на водачите са показали над 1.8 промила,а в Хисаря-2.08.  В рамките на проверките на 26 от водачите са съставени актове за неизползване на обезопасителен колан, констатирани са  5-ма неправоспособни, а 6 моторни превозни средства са били без застраховка гражданска отговорност.  

С цел да избегнат наложените санкции, двама от нарушителите са се опитали да дадат подкуп на полицейски служители, за което са започнати досъдебни производства. В Пловдив, на територията на Първо РУ едно лице е задържано и за хулигански прояви,изразяващи се в агресивно поведение към служителите на реда.