При съвместна акция на Гранична полиция и Окръжна прокуратура - Благоевград е разкрита организирана престъпна група за разпространение на над 20 килограма сух канабис с високо качество, чиято стойност е около половин милион лева. Няколко месеца е продължила специализираната операция по наблюдение и събиране на доказателства, като преди два дни са задържани пет лица - четирима от Симитли и един от София.

В рамките на проведената операция са проверени десетки адреси в Благоевград, София и Симитли, на които са открити няколко вида синтетични наркотици и 20 килограма сух канабис, предназначен за  пласиране  предимно в столицата, където е разкрита и модерна нарколаборатория, каза на съвместен брифинг комисар  Светослав Костадинов, началник на РД „Гранична полиция“-Кюстендил:

"При извършените проверки бяха установени множество прахообразни вещества - анфетамини, метамфетамини, екстази хапчета, голямо количество сух канабис, готов за употреба".

Престъпната група е била наблюдавана от няколко месеца, допълни Владимир Карадаков, началник на граничното полицейско управление в Благоевград:

Беше извършена доста голям по обем оперативна работа. Установихме, че се касае за организирана престъпна група с ясно изразена дисциплина на всеки един от участниците. Ролята им е дефинирана. Много голяма конспиративност от тяхна страна, така че да не бъдат задържани. Доста често сменяха схемите на разпространение на наркотици. Става въпрос за множество сделки. Един грам качествена марихуана, какъвто е случая, към момента се разпространява за около 20-30 лева, а в София - още повече".

Задържаните не са криминално проявени и са  млади хора между 30-35 годишни.  Прокуратурата е повдигнала обвинения  срещу четиримата  от ОПГ от Симитли, като в съда е внесено искане за налагане на постоянна мярка задържане под стража, каза наблюдаващият прокурор Георги Мадолев:

"Обвиненията, които са им повдигнати и на четиримата, са за участие в организирана престъпна група, за държане и за разпространение на наркотични вещества".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук