Мними врачки обират хората с парола „Бай Иван“. Причакват обикновено по-възрастни хора пред входовете и се вмъкват вътре, като обясняват, че се качват при мъж с това име.

За новата измамна схема алармираха криминалисти от ГДНП пред „Телеграф“. Много такива случая са регистрирани в София, Варна, Пловдив, Стара Загора, Чирпан, Карлово.

Поводите

„Крадлите ходят по две или три. Въртят се пред големи магазини и си набелязват жертви от излизащите клиенти. Често гледат човека да носи торба и да е по-възрастен. Тръгват след него и го проследяват до входа му“, разказаха ченгета. След това се мушвали във входа и се качвали в асансьора с набелязания за обиране мъж или жена. Завързват разговор от малка дистанция.

Крадлите обясняват, че могат да врачуват и дори започват да чертаят апокалиптични картини. Някои от жертвите дори разказали, че първо им предричали голям шок в живота, след това голяма радост, за да се сближат. „Като се качат на етажа, си измислят повод, за да влязат в жилището. Искат вода или да ползват уж набързо тоалетна. Докато човек се съблича и си оставя покупките, тършуват и взимат всичко най-ценно“, обясниха разследващи.

Приятели

Във всеки жилищен вход има по един Иван. Именно на това разчитали крадлите. Повечето били от махалите в големите градове. Освен че влизали в къщите на хората, се возели в градския транспорт и правели джебчийски кражби. Повечето са многократно задържани от полицията и давани на съд, но се разминавали или без присъди, или с условни. Практика е извършители на кражби с по-ниска стойност да се разминават с ефективни присъди, смятат юристи.

Най-големите удари на мнимите врачки от месец насам варират между 2000 и 7000 лв., сочат данните на ГДНП. Имало случай на 95-годишна варненка, която се усетила, че става нещо нередно, чак след като пуснала две сестри в дома си да й гледат. Те я изчакали да отиде до кухнята да им донесе вода, но като се върнала в гостната – ровели по шкафовете. Жената въпреки сериозната си възраст успяла да им се опре и ги изгонила със страшен скандал, разказаха полицаи.

„Взимат абсолютно всичко ценно, което човек може да има в дома си. Разбира се, търсят пари, взимат и портмонетата от чантите на възрастните хора, но гледат и за бижута“, смятат разследващи.

МВР призова хората да не отварят на непознати, особено под предлог чаша вода или ползване на тоалетна или врачуване. „Това са измамнички, които разчитат на наивността на хората. Те не познават и никакъв бай Иван“, категорични са от силовото ведомство.

Оттам допълват, че е задължително при подобни ситуации да се звъни на тел. 112, за да се предотврати кражба или дори по-тежко престъпление. „Преди няколко месеца един дядо се беше сбил с две жени уж врачки от малцинствата. Те му бяха нанесли няколко удара, но, слава Богу, всичко се размина“, допълниха от ГДНП.

Проследяват старци пред пощите

Жени от махалите са се специализирали в обиране на пенсионери в деня, когато взимат парите си от пощата. Има случаи в различни градове, но схемата на действия на крадлите е една и съща. Причакват бабата или дядото да излязат от клона и го питат дали ще им развали 100 лв. Човекът, ако се съгласи, си вади директно цялата пенсия, която доку-що е взел. Този момент използват, дръпват му парите и бягат.

Затова и полицаите съветват възрастните хора да не спират и да не разговарят с непознати, след като са взели пенсии, а при възможност да вземат някой да ги придружи.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук