МВР отчете няколко пункта, по които гражданите трябва да внимават през предстоящите празници, по време на брифинг в ГД "Национална полиция".

Джебчиите, крадците и телефонните измами са едни от опасностите. Полицията препоръчва на гражданите да не съхраняват в себе си или в жилищата си големи суми пари и ценности. Както и да не казват на голям кръг лица дали ще отсъстват от вкъщи. Също така да не дават пари на непознати, поискали им ги по телефона, а ако е някой техен близък - първо да проверят дали наистина той е човекът, който им е звъннал.
 
По отношение на пиротехническите изделия е засилен контролът на местата, където те се продават и използват. Инспектор Валентин Венков от служба КОС напомни, че трябва да се ограничи достъпът на деца до пиротехника, както и да се следват указания за използването на такива пособия. По думите му миналата година, по време на празниците, са извършени 5600 проверки в страната и са установени 30 нарушения, а 26 от тях са за неправомерна търговия на пиротехнически изделия. 19 души са били ранени при използване на пиротехника.
 
Главен комисар Николай Николов, директор на ГДПБЗН, представи данни, че 1846 ресторанта и хижи в страната, както и 379 храма са проверени по линия пожарна безопасност. Извършени са инструктажи на персонала. Около Коледа на 222 места 1580 пожарникари и спасители ще бъдат готови да окажат съдействие при нужда. От гранична полиция препоръчват на фирмите, организиращи туризъм през почивните дни, да се съобразят с трафика на КПП-та. На всеки два часа на електронната страница на МВР и гранична полиция ще се обновява информацията за натовареността на пунктовете.
 
Началникът на столичната пътна полиция Тенчо Тенев обяви, че на всички изходни артерии на столицата се очаква засилен трафик, като там ще има по два полицейски екипа. И допълни, че най-вероятно над 200 хиляди автомобила ще напуснат София. Той каза още, че през празничните дни ще има засилено полицейско присъствие и масово ще се правят проверки за превишена скорост и употреба на неразрешени субстанции.