Срещу служителя на МВР в Ловеч Йордан Петков, известен като Данчо Катаджията, е образувано досъдебно производство във връзка с извършени неправомерни действия, потвърдиха от Окръжната прокуратура.

В прессъобщение до медиите от Апелативната прокуратура във Велико Търново посочват, че Окръжна прокуратура-Ловеч наблюдава досъдебно производство, образувано през ноември 2019г., за извършени неправомерни действия от служител на МВР, осъществяващи признаците на престъпление от общ характер - упражняване на принуда по отношение на физически лица за разпореждане с имущество.


Шокиращи подробности за ловешкия катаджия, който трупа пачки и живее като бей

Предмет на разследването са и други престъпления, за които се събират доказателства.

В производствени бази в град Ловеч, село Дойренци и жилище в село Дренов са извършени претърсвания, като са иззети документи и веществени доказателства, относими към делото.

Разследването се извършва под ръководството на Окръжна прокуратура - Ловеч.

Друго досъдебно производство има срещу брата на Йордан Петков.

То е във връзка с възникнал инцидент с журналист на 30 януари 2020 г. в село Дренов, Ловешка област. То е образувано в Районна прокуратура-Ловеч и е за престъпление от общ характер, свързано с повреждане на чуждо движимо имущество. Извършителят е задържан за срок от 24 часа.

По отношение на същото лице са налице данни за управление на МПС без свидетелство за правоуправление и след употреба на алкохол, допълват от Апелативна прокуратура.

Изявление пред журналисти по двата случая даде директорът на областната дирекция на МВР в Ловеч старши комисар Милен Маринов. По думите му по случаите са назначени поредица от проверки.

Основната е със заповед на министъра на вътрешните работи за проверка за тежко дисциплинарно нарушение от служителя. Назначена е от министъра независима комисия, която да извърши проверката, а срокът за приключване е два месеца.

Маринов каза още, че Йордан Петков не е отстранен от длъжност.

Назначени са проверки и относно това как е реагирано на сигнала на телефон "112" за унищожаване и повреждане на камера на Нова телевизия и забавената реакция от страна на полицията.

Маринов заяви, че е установено наличие на дисциплинарно нарушение от служител и е образувано дисциплинарно производство срещу него.