Дежурен прокурор при Софийска районна прокуратура задържа за срок до 72 часа рецидивист за кражба.

На 09.05.2020г. с постановление на дежурен прокурор при Софийска районна прокуратура Николай М. е привлечен към наказателна отговорност за това, че:

На 02.05.2020г., около 11.30 часа, в гр. София, пл. „Велчова завера“ на спирка на масовия градски транспорт - от павилион, е отнел чужди движими вещи - дамска чанта, съдържаща лична карта, дебитни карти, дамски кожен портфейл, ключове и други вещи, всички на обща стойност в размер на 225.60 лева (двеста двадесет и пет лева и 60ст.), от владението на М.С. без нейно съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои.

На същата дата, около 12.00 часа, в гр. София, бул. „Пейо К. Яворов“, е отнел чужди движими вещи - един брой велосипед, ведно с един брой детско столче на обща стойност в размер на 363 лева (триста шестдесет и три лева), от владението на Б.К. без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои.

Деянията са извършени при условията на опасен рецидив, след като обвиняемият Николай М. е бил осъждан два или повече пъти на лишаване от свобода за умишлени престъпления от общ характер. За извършеното от обвиняемия престъпление, по чл. 196, ал.1, т.1, вр. чл.194, ал.1, вр.чл.26, ал.1, вр. чл.29, ал.1, б. Б от НК, се предвижда лишаване от свобода от две до десет години.

Предвид високата обществена опасност на деянието и извършителя, дежурен прокурор при Софийска районна прокуратура е постановил задържане на Николай М. за срок до 72 часа, след изтичането на които ще бъде изготвено и внесено искане до СРС за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.