Ромите се придвижват с две коли с търговищка регистрация и от дни обикаля търновските села. Обикновено един или два а от тях влизат в къщите, в които са научили, че живеят стари или болни хора и започват да им обясняват, че ще им сменят улуците на къщата евтино, пише Монитор.

Въпреки нежеланието на стопаните ромите се обаждат на останалите от бандата, качват се върху покрива и започват да демонтират старите улуци. След което изведнъж сменят тарифата и казват на собственика на дома огромна сума от 1000 - 1500 нагоре. Ако той откаже, наглеците започват да го изнудват като го заплашват, че ще свалят и циглите от покрива, ще оставят къщата му разпокрита и ще си тръгнат.

В един от случаите циганите дори опитали да влязат в стаите на къщата, но били спрени от стопанката. Когато тя ги заплашила, че ще се обади на полицията, единият от циганите размахал пръст: „Докато дойдат, ти ще си мъртва, а ние ше сме избягали.”

В дните около Великденските и Гергьовденските празници хора от търновските села алармират за истинска напаст на мургави бандити. Ромите обикалят с коли и обясняват, че изкупуват агнета, орехи, стари вещи, повредена битова техника или правят ремонти. В същото време обаче, веднъж пуснати в дома, те внимателно оглеждат какво могат да задигнат.

В село Красно градище цигани откраднали две агнета. Благодарение бързите действия на полицията извършителите са разкрити и задържани. Това са двама мъже на 18 и 20 години, известни на полицията. Откраднатите животни са намерени за щастие преди да бъдат заклани, и са върнати на собственика.
Срещу крадците са образувани бързи производства и те ще бъдат предадени на съд.