На 9 август около 12.50 часа клиентка влиза в магазин за художествени материали на ул. „Самоковско шосе” в София. Забелязва творба на художничката Виолета Събева, която била нарисувана специално за подарък на дъщеря на клиентка на магазина.

Решава да купи платно за рисуване с размера на картината на Събева и плик, в който по-късно прибира и двете платна и излиза от магазина. Стойността на картината била около 500 лв. 

„Не съм очаквала, че такова нещо може да се случи. Установих липсата малко по-късно, след като обслужих клиентката. Тя разглеждаше магазина. В един момент ме попита дали предлагаме опънати платна за рисуване. Тогава не съм предполагала каква е била идеята й.

Показах й платната. Тя си избра две, но на касата каза, че ще вземе едното, което с размер на открадната картина. Поиска и максимално голямо пликче. Тя седеше близо до картината.

Оттам нататък не съм видяла какво се случва, имах други клиенти. На камерата се вижда как издърпва картината и я присвоява в закупения плик при платното за рисуване”, поясни продавачката в магазина Силвия Стоичкова, цитирана от Нова телевизия.

От магазина са възстановили платената вече сума на клиентката си.