42-годишният Иво Бойчев от Бургас отива зад решетките за 6 години. Това реши Районният съд в морския град, след като призна за виновен Бойчев за редица измами, от които успял да измъкне 151 155 хил. лв., съобщава "Флагман". 

Той е подсъдим за това, че в периода от месец август 2015 година до месец март 2016 година е успял да оплете в измамните си мрежи трима бургазлии за пет различни "сделки".

По време на разследването е установено, че Бойчев е бил управител и едноличен собственик на търговско дружество. В същото дружество (през 2015 г.) започнал работа един от пострадалите – бременна жена от Бургас, която имала желание да си закупи апартамент.

Тя видяла обява за продажба на такъв от НАП-Бургас. Пострадалата помолила измамника да отиде с нея и да огледат въпросното жилище, намиращо се в жк „Меден рудник“.

След като приключил огледът, мошеникът се обадил по телефона в присъствието на жената, като я излъгал, че е разговарял с известния адвокат Марковски от София, който бил запознат с процедурата по закупуване на апартаменти от НАП. Предложил на пострадалата да си избере жилище, а той и адвокатът щели да и помогнат да го закупи.

Бургазлийката показала на Бойчев избрания апартамент, а той й заявил, че отново се е консултирал с юриста, според когото било възможно да бъде направено директно предложение към НАП, без да е необходимо да се изчаква датата на търга за имота, но за целта трябвало да се преведе сума в размер на 25 % от цената на обекта, а не 20 %, както било обявено на сайта на НАП.

Парите трябвало да бъдат преведени по сметка на търговското дружество, управлявано от Иво Бойчев. Пострадалата поискала телефонния номер на адвоката, но измамникът й казал, че той бил много ангажиран и поради тази причина трябвало да си контактуват по ел. поща.

Жената превела сумата от 16 800 лева по сметката на търговското дружество, а Бойчев предоставил копие на платежно нареждане (с невярно съдържание), от което било видно, че те са прехвърлени по сметка на НАП. Предоставил и адрес на ел. поща на посочения адвокат.

Няколко дни по-късно жената получила писмо от посочената поща, в което пишело, че трябва да бъдат преведени още 25 % от цената на жилището, а по-късно и ново писмо с искане за превод на остатъка от цялата сума. Така пострадалата превела още 47 400 лева.

Подобна била измамата и с втория пострадал. Той бил в близки отношения с посочената по-горе жена, която му съобщила, че търговското дружество, което се управлява от Иво Бойчев ще участва в търг за закупуване на апартаменти от НАП, като съдействие ще окаже известният адвокат Марковски. Мъжът също поискал да закупи апартамент, като за тази цел превел сумата от 10 000 лева по сметка на Бойчев. Парите били преведени на 05.10.2015 г.

По време на разследването са разпитани всички български адвокати с фамилията на посочения адвокат. Нито един от тях не е потвърдил познанство с мошеника Бойчев, не са открити и други доказателства в тази посока.

Пострадал от другите три измами е и мъж, който също е управител на търговско дружество. Той също имал намерение да закупи жилище в град Бургас. Жертвата и Бойчев се срещнали през месец декември 2015 г., за да обсъдят евентуална сделка. Бойчев успял да завлече и него, като му обещал да му съдейства за закупуване на жилище на изгодна цена.

За целта трябвало да бъде преведена сумата по банкова сметка на дружеството му. Така на три превода по въпросната сметка постъпила сумата от 55 000 лева. Във връзка разговорите за закупуването на жилището, пострадалият мъж започнал да подържа по-близки отношения с измамника. Така Бойчев успял да го убеди, че е намерил много изгодна оферта за закупуване на микробуси от Германия.

Съобщил му, че те ще бъдат закупени от неговото търговско дружество, а то щяло да прехвърли собствеността върху тях на това, управлявано от пострадалия.

На 26.02.2016 г., Иво Бойчев помолил мъжът да му преведе сумата от 20 000 лева за два микробуса, което малко по-късно било сторено. Платените микробуси така и не били доставени.

Няколко дни по-късно мошеникът отново се обадил на наивния бургазлия и му съобщил, че е намерил много изгодна цена на три леки автомобила, които вече бил закупил и били натоварени на автовоз, пътувайки към България заедно с вече закупените микробуси.

Мъжът се доверил на Бойчев и повярвал сляпо на думите му,  и решил да закупи и един от леките автомобили. За целта превел сумата от 1000 евро по сметка на търговското дружество управлявано от Иво. Автомобилът не бил доставен.

Наказанието трябва да бъде изтърпяно при първоначален „строг“ режим в затвор.

Присъдата на Районен съд – Бургас, която е постановена по реда на съкратеното производство, може да бъде обжалвана пред Окръжния съд в града.