3-годишна условна присъда получи 19-годишният шуменец Тони Б., който миналата година при катастрофа причини смъртта на кмета на село Кочово Кенан Ибрям, пише Дарик.

Тежката катастрофа стана на 3 ноември 2017 г. 19-годишният водач притежавал свидетелство за управление от април същата година. Въпреки малкия си стаж като шофьор, младежът управлявал автомобила си с превишена скорост. При позволена в района на произшествието скорост от 60 км/час, той шофирал с 93 км /час.

Младият мъж пътувал към шуменско село, където живеел. Връщал се от почерпка с приятели, където пил алкохол. На път към Велики Преслав - на Белия баир, той навлязъл последователно в двете ленти за насрещно движение и блъснал челно идващия насреща друг автомобил, чийто водач - кметът на село Кочово, починал на място.  От челния удар е пострадал и подсъдимият Тони Б., който след катастрофата бил настанен за лечение в болница.

Съдът уважи изцяло предявените от членовете на семейството на пострадалия граждански искове, като осъди подсъдимия да заплати на всеки от родителите по 35 000 лева, както и 30 000 лева на сестра му.

С присъдата Шуменският окръжен съд лиши подсъдимия от право да управлява МПС за срок 5 години. 3-годишната присъда е с 5-годишен изпитателен срок. За същия период от време осъденият няма право да управлява автомобил.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Апелативния съд във Варна.