Опасни дрифтове са причината за тежката катастрофа в айтоското село Мъглен, довела до смъртта на 84-годишния Ахмед Карамахмуд.

Това стана ясно по време на делото срещу Кемал Кьор, който въпреки че бил непълнолетен, взел без разрешение oпела на баща си и докато се фука пред приятел, помел със серия камшични удари движещия се по тротоара Ахмед, пише "Флагман".

Колата е открита от разследващите с пръсната предна дясна гума, на втора скорост и на ръчна. 17-годишният Кемал навлязъл с 52 км/ч в завоя по неасфалтирания път зад ОУ “Христо Ботев“, движейки се към центъра на с. Мъглен. Окуражаван от своя авер, Кемал започнал да върти гуми и около колата се вдигнала страшна пушилка.

Според съда Кемал видял рано пешеходеца и имал достатъчно време да реагира, но действал самонадеяно, а щом предната гума се спукала в бордюра, вече било късно. Колата станала неуправляема и ударила 3 пъти възрастния мъж. Той паднал на тротоара, а в този момент шофьорът изпаднал в шок.

Кемал веднага отишъл при Ахмед, за да му окаже първа помощ. Той добре познавал Ахмед, само няколко часа по-рано младежът и спътникът му се прибрали на стоп от Айтос заедно с дъщерята и внука на блъснатия пешеходец.

След като се уверил, че пострадалият още диша, Кемал хукнал към Здравната служба в селото, а после помогнал да качат Ахмед в линейката.

След случилото се младежът дълго време бил в шок, дори заплашвал, че ще сложи край на живота си. Хората в Мъглен го описват като добро момче, което помага на всички. Трагедията от май 2017 г. обаче оставила своя отпечатък върху енергичния младеж.

Кемал няма да лежи в затвора за смъртта на Ахмед. Преди дни Бургаският окръжен съд му наложи 4-годишна присъда, която обаче беше редуцирана до 2 години и 7 месеца, след като младежът призна вината си и поиска съкратено съдебно следствие.

Наказанието е отложено с 3-годишен изпитателен срок, тъй като по време на деянието той е бил непълнолетен и с чисто съдебно минало.

Кемал ще трябва да плати и малко над 3 000 лв. за направените експертизи по делото.