Непълнолетна асеновградчанка роди дете, след като пристана на любимия си и заживя в семейната му къща.

Двамата се запознали по интернет през лятото на 2018 година. Тогава момичето било едва на 13 години. Почти веднага между тях се зародила любов. Младите обаче решили да изчакат, докато момичето навърши 14 години, преди да заживеят заедно. 

Така и се случило. Само ден, след като девойката навършила 14 години, тя се появила на прага на къщата, в която мъжът живеел, заедно с родителите си. 

Двойката заявила през родителите на мъжа, че двамата вече ще живеят заедно. Момичето останало да пренощува у тях. Първоначално родителите били против, но склонили да приемат 14-годишната в дома си, след като двамата обяснили, че се обичат. Така те заживели заедно. Не след дълго младата дама забременяла. 

Бебето се родило на 18.11.2019 г. Веднага след като момченцето се появило на бял свят, Асеновградската районна прокуратура била сезирана за случая. Образувано било досъдебно производство. Впоследствие бащата се сдобил с обвинение за това, че е заживял на семейни начала с лице, ненавършило 16 години, пише trafficnews.bg.

Съгласно закона подобни деяния се наказват с пробация или затвор до 2 години. 

Прокурорът по делото поискал да се освободи подсъдимият от наказателна отговорност, като я замени с глоба, ориентирана към минимума. Такова било и искането на защитника му. 

Магистратите приели, че са налице всички законови предпоставки за замяна на наказанието, а именно чистото съдебно минало и факта, че не са причинени имуществени вреди. В крайна сметка, на младия татко му била наложена имуществена санкция.

Съдът приел, че съжителството между двамата разкрива висока степен на обществена опасност. 

"Същото е било съпроводено с осъществяване на полови контакти и съответно  забременяването и раждането на дете от пострадалата , преди навършването на 16 години , която  на тази малка възраст е психически и физически незряла", е записано в мотивите. 

Като смекчаващи вината обстоятелства магистратите отчели признанието на вина, изразеното съжаление и чистото съдебно минало на обвиняемия, младата му възраст и утежненото материално положение на безработния обвиняем. 

В крайна сметка, асеновградчанинът ще трябва да заплати глоба в размер 1 000 лв. 

Решението подлежи на обжалване и протест.