По-малка присъда „лишаване от свобода”, но по висока кръвнина получи родопчанин за причинена смърт по непредпазливост при пиянска свада заради „кражба на ток”. Това реши Апелативния съд в Пловдив, който гледа делото за убийство в Рудозем, съобщава 24smolian.com.

Припомняме, че драмата се разигра на 26 септември 2016 година на паркинга пред блок в родопския град. 56-годишен почина след черепно-мозъчна травма, причинена при падане на тротоар след удар с юмрук в лицето. За убийството по непредпазливост бе осъден жител на рудоземско село.

Спорът между Х.К. и потърпевшия С.М. възникнал ден преди фаталната дата. Жертвата и съпругата му се прибирали в блок №19 в Рудозем, по фасадата на който се извършвало саниране. Двамата открили, че кабел е бил включен в контакта на терасата на жилището им.

Мъжът се допитал до работниците, след което отишъл при техническия ръководител Х.К., за да му потърси сметка защо ползват негов ток без разрешение. Последният обаче заявил, че това не е вярно и изгонил от офиса си собственика на жилището. На следващия ден съпругата на потърпевшия го заварила в апартамента да употребява алкохол. Малко по-късно отишла заедно с него до близката им градина. Там С.М. продължил да пие, след което казал, че ще отиде до съседния магазин, за да занесе зеленчуци и тръгнал с бутилка алкохол. В този момент техническият ръководител пътувал с колата си към обекта. В близост до блока чул удар по автомобила. Спрял и видял С.М., която го напсувал. Отишъл да се разправя, след което почувствал, че ще бъде ударен и нанесъл пръв удар. С.М. паднал на земята, удряйки главата си. Мъжът започнал да диша тежко, а Х.К. повикал спешните медици. На 8 октомври пострадалият С.М. починал в болницата вследствие на нараняването си.

Окръжният съд в Смолян наказа Х.К. с две години „лишаване от свобода”, чието изтърпяване бе отложено за срок от 3 години. Той трябваше да плати и обезщетение на роднините на загиналия в общ размер на 100 000 лева. След обжалване в Апелативния съд присъдата бе намалена на една година, но кръвнината увеличена. Х.К. трябва да заплати обезщетение в общ размер на 150 000 лева.