Бизнесменът Пламен Бобоков определи като фарс започналото срещу него дело за незаконно притежаване на археологически находки. Той е обвинен, че е държал в къщата си в Русе 50 железни върхове на стрели и копия.


Те представляват движими културни ценности, национално богатство, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред, твърди прокуратурата.

Защитата настоява, че в обвинителния акт има неясноти в обстоятелствената част и смята, че той трябва да бъде върнат на прокуратурата, както и че следва да бъде отменена мярката подписка на Бобоков, и искането за запор на имуществото му, съобщи БНТ.

Бизнесменът коментира, че вижда въпросните стрели за първи път по време на претърсването в дома му и не изключва те да са подхвърлени там.

Ина Лулчева, адвокат на обвиняемия, коментира, че са запорирани всички негови имоти и това е "злонамереност и неспазване на европейските изисквания".

„Всичко е скалъпено с една единствена цел - да бъдем наврени в ъгъла и да мълчим“, каза Бобоков.

„Не мога да коментирам дали делото е фарс, или не, защото той е привлечен като обвиняем за деяние, предвидено в Наказателния кодекс. Ако има такива твърдения, те си остават за сметка на защитата.

Съдът възприема, че не сме нарушили правилата в досъдебното производство“, коментира окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев.

По думите му стойността на предмета на престъплението не е основният елемент от състава на самото престъпление, за което Бобоков е обвинен.

„Тези вещи подлежат на по-специален режим. Според нас той не е спазен и това е обвинението. Стойността им няма основно и решаващо значение за това обвинение. По-скоро са важни за периода от историята ни, за който свидетелстват“, посочи Георгиев.

Делото ще бъде разгледано по общия ред. Следващото съдебно заседание е насрочено за 12 април тази година. Тогава ще бъдат призовани всички свидетели и вещи лица.

Наказанието, предвидено в закона за подобно престъпление, е до шест години затвор и глоба от 3000 до 15 000 лева.

Съдът може да наложи и конфискация до една втора от имуществото на виновния, както и лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност и да упражнява определена професия или дейност.