По 15 години затвор при първоначален строг режим получиха двамата задържани за убийството на 80-годишния офицер Георги Добрев от Белослав, предаде "Фокус".

Делото започна точно в 10.30 часа във Варненския окръжен съд и приключи за 30 минути. Обвиняемите цигани Митко Иванов и Деян Валентинов, съответно на 23 и 20 години, признаха вината си и поискаха да не се изслушват свидетели и вещи лица. В пледоарията си, един от адвокатите на подсъдимите изтъкна чистото съдебно минало на двамата мъже, както и това, че признават вината си и съжаляват за стореното.

В съда стана ясно, че на 24 януари 2019 г. двамата мъже са влезли в дома на убития възрастен мъж с намерението да го оберат, след като няколко дни по-рано са извършили грабеж от дома му, от който са взели сумата от 900 лева и спестовна карта на ДСК.

Във вечерта на нападението, двамата мъже, които внимателно са проучили навиците на човека, са нахлули в домът му към 2.00 - 3.00 часа сутринта. Последвало сбиване, при което 80-годишният Георги Добрев е бил жестоко пребит, удрян с нож по главата и накрая намушкан 4 пъти с ножица в шията. Мъжете успели да откраднат сумата от 8000 лева, която по-късно изхарчили за хазарт.

В рамките на досъдебното производство и двамата мъже са признали вината си.

Пред съда Деян Валентинов и Митко Иванов изразиха съжаление за престъплението, което са извършили и помолиха за по-ниско наказание.

Съдът присъди 15 години затвор при първоначален строг режим, както и това, че двамата осъдени трябва да заплатят солидарно сумата от 8000 лв., която е била открадната от дома на възрастния човек, а така също и сумата от 50 000 лева за нанесени неимуществени вреди на близките на убития.

Синът на убития Илиян Добрев заяви, че присъдата е безкрайно неудовлетворителна и че ще я обжалва в Апелативен съд. Друг близък на семейството коментира, че такова престъпление може да бъде изплатено само с кръв.