С една седмица в карцера наказаха лишения от свобода Живко Иванов заради това, че нахранил с обяда си котките. Заповедта на началника на затвора в Бобов дол старши комисар Александър Апостолов беше обжалвана пред Административния съд. Магистратът Николета Карамфилова обаче я потвърди. По делото бяха разпитани и свидетели, присъствали на случката, пише struma.bg.

„На Живко всекидневно му давам храната, рядко се храня в затвора. Не мога да се сетя за този случай, защото не е еднократно. Живко, ако не може да изяде храната, я дава котките. Не се сещам за кой ден става въпрос. Няколко пъти пред мен пита старшината в столовата дали може да изкара чинията и да даде на котките храната, за което му е разрешавано многократно. Там е нещо като „царят дава, пъдарят не“. Не знам дали е имало случай, когато не му е разрешавано”, коментира свидетелят Бисер Найденов.

Със Заповед № 1037 от 0612.2018 г. на началника на затвора в Бобов дол на Живко Иванов е наложено дисциплинарно наказание „изолиране в наказателна килия“ на основание чл. 101, т. 7 от ЗИНЗС за това, че на 02.12.2018 г. около 12:15 часа в затворническата столова по време на обяд лишеният от свобода се е придвижвал не по определения законов ред към изхода на столовата с чиния с храна и не е изпълнил нареждането на служителя да се върне. Излязъл е и е изсипал храната на котките, като с деянието си е нарушил изискванията на Закона за изпълнение на наказанията. Нарушението се установява от писмените доказателства, а именно от обясненията на Бисер Найденов, Румен Емилов и Траян Данчов, а системността на същото става ясна от приложените заповеди от 2013 г., 2014 г., 2015 г., 2017 г. и 2018 г.

Бисер и Траян пък са част от деветимата роми, които през 2009 година бяха пратени зад решетките заради това, че пребиха до смърт 46-годишния пазач на черешов масив в местността Грамаде на село Шишковци. Общо бандата, която нападна мъжа с дървени дръжки, бе осъдена на 99 години „лишаване от свобода”. Най-тежката присъда е за Бисер – 16 години.

Пред съдебния състав Живко поиска да се заличи наказанието, тъй като му пречело. Той изтърпява наказание „лишаване от свобода” за разпространение на наркотични вещества.

Съдия Николета Карамфилова обаче беше категорична, че заповедта на директора на затвора е законосъобразна и доказана. Лишеният от свобода действително не е спазил разпореждане на служител на затвора, забраняващо да напуска столовата. Решението за потвърждаване на заповедта е окончателно и не подлежи на протестиране пред по-горна инстанция.