Магистратите от Ловешкия окръжен съд осъдиха на доживотен затвор 31-годишния И.Ц. затова, че е изнасилил и убил, жена в Троян съобщиха от съда. Първоначалната информация беше за 38-годишен мъж, предаде Стандарт нюз.

Освен това осъденият трябва да заплати 150 хиляди лева обезщетение за неимуществени вреди на брата на жертвата, както и разноски по делото.


Откриха скелет край "Турлата"! Касае се за зловещо изнасилване и убийство!

Присъдата може да бъде обжалвана и протестирана в 15-дневен срок от днес пред Апелативен съд - Велико Търново.

Престъпленията са извършени в началото на 2016 г., разкрити са в края на май 2017 г.

В местността "Турлата" в Троян турист е забелязал човешки останки - череп и кости, както и части от дрехи. След поредица експертизи е установено, че те са на изчезнала година по-рано жена. Тя е била обявена за общодържавно издирване. Доказано е, че жената е била убита след удар по главата, пише troyan21.com.

След проведени процесуално-следствени действия за престъплението е задържан И.Ц. от Троян. Той е осъждан неколкократно за кражби и незаконно притежание на оръжие. При задържането си от полицията е направил пълни самопризнания.

Впоследствие става ясно, че убитата е 59-годишната троянка от известната фамилия Тотеви.

Тя изчезна при разходка на Турлата на 10 януари 2016 г, където година и половина по-късно в района бе открит човешки череп.

В резултат на дългото и сложно разследване се установи, че убиецът ѝ е 30-годишен троянец.

Пенка Тотева е била ударена с пистолет по главата, изнасилена и убита, а тялото е захвърлено в дере. 

59-годишната жена – от известната троянска фамилия Тотеви, живяла дълги години в столицата, но се завърнала в Троян да гледа болната си майка и по това време работеща като преводачка в троянската фирма „Калинел“ – бе издирвана безуспешно в продължение на седмици.

В акцията се включиха множество полицейски екипи, спасители от ПСС – Троян, доброволци от града, колеги на изчезналата, използвани бяха и следови кучета, но нищо.

В Троян пък плъзнаха какви ли не слухове – за прикрито убийство, за разкъсване от кучетата на богат троянец, за бягство при таен любовник и т. н.

Година и половина по-късно (в края на м. май 2017 г.) случайно, от разхождащ се в същия район турист, бяха открити човешки останки – череп и кости; и именно по тях, след направена експертиза и дълго и сложно разследване, случаят е бил разплетен. 

Става дума за брутално убийство. Пенка Тотева е  умъртвена от 30-годишен троянец, роден през 1989 г., с инициали И. О. Ц. (Ивелин Огнянов Цеков – бел. ред.).


Пенка ТотеваСтряскащо е, че през годините, преди убиецът да бъде разкрит, той е живял в Троян и е бил между своите съграждани.

За да се стигне до ареста на 17 април 2019 г. на 30-годишния Ивелин Огнянов от Троян, сериозно помогнал психологическият профил на извършителя, изготвен от Института по психология на МВР.


Задържаният за убийството Ивелин Огнянов Цеков в съдебната зала, сн. Росица Христова


При задържането на заподозрения в дома му са намерени вещи и накити, които го свързват с жертвата.

През м. май 2017 г. същото лице е съдено и е изтърпяло 1-годишна присъда за незаконно притежание на огнестрелно оръжие (пистолет), по което е открито съвпадение между микрочастиците по тогава иззетото оръжие и тези по черепа на жертвата; с този пистолет Пенка е била ударена по главата и е получила споменатото нараняване на черепа.


На брифинга в Ловеч: прокурор Вълком, ст. комисар Маринов и гл. инсп. Петкова

Окръжният прокурор Валентин Вълков уточни, че няма връзка между жертвата и извършителя: „Жената, прибирайки се от работа, е обичала да се разхожда в района на убийството. Тялото й е било оставено в дере, покрито с шума. Има категорични данни, че е била изнасилена преди да бъде убита”.

Полицай №1 на Троян гл. инсп. Радостина Петкова заяви, че това е едно от най-сложните престъпления, по което е работила с колегите си от троянското управление.

А началникът на ОДМВР - Ловеч ст. комисар Милен Маринов допълни, че работата на полицейските служители е била само по черепните останки и за да се стигне до разриването на престъплението, експедитивно е свършен голям обем от задължителни действия, съгласувани с Окръжна прокуратура - Ловеч.