Здравко Дечкин остава в ареста. Това решиха при закрити врати магистратите от Окръжен съд в Пловдив. 32-годишният мъж е обвинен за убийство, извършено преди 10 години – това на пловдивската милионерка Виолета Балабанова. Магистратите решиха, че има достатъчно доказателства и опасност мъжът да се укрие, затова го оставиха зад решетките.

Вижте килъра на милионерката от Пловдив, спипан след 10 години издирване (СНИМКИ) 

Заседанието протече при закрити врати по настояване на Дечкин. Той заяви, че ще говори за подробности от интимния си живот и не желае да стават публично достояние, пише "Трафикнюз".

Дечкин е управител на билярден клуб в ТЦ "Гранд" в Пловдив.

Според данни от разследването нападението над Балабанова е било поръчано от сина ѝ - покойния Георги Балабанов. Наследникът на известната фамилия се разби с мотора си с 200 км/ч в Слънчев бряг през 2012 година. 

Припомняме, че на 30 септември 2009 година вдовицата на един от най-богатите пловдивчани от времето на прехода Виолета Балабанова бе нападната във входа на кооперацията, в която живее. Мъж връхлита върху нея, изтръгва чантата ѝ, а след това я намушква няколкократно с нож в корема. Няколко минути по-рано синът й Георги я оставил с колата, след като двамата вечеряли. Покушението срещу Виолета е имало цел - нотариалните актове на всички имоти на фамилията са били винаги в чантата на жената. 

Убийството остана неразкрито и се считаше, че със смъртта на Балабанов, истината никога няма да излезе на бял свят. Подозренията винаги са падали върху разглезения наследник Жоро, който бе известен като любител на луксозния живот и високите скорости. Обществена тайна е, че Балабанов е бил страстен привърженик на нощния живот, жените, хазарта и наркотиците, което изисква огромен финансов ресурс. Именно поради тази причини, според близки до семейството, той е намерил начин скоропостижно да получи наследството на рода. В подкрепа на тази хипотеза бе и фактът, че Балабанов разпродаде цялото семейно имущество след смъртта на майка си и бе във фактически фалит в момента на своята кончина.

Георги Балабанов прави опит да сложи край на живота си през 2011, след като разточителният живот и скъпите му прищевки са стопили всички пари от продажбите на имотите. Няколко месеца по-късно Жоро получава нова възможност с наследство от покойната му баба, но и тези авоари изчезват бързо. Затова смъртта му през 2012 бе спрягана за самоубийство - този път успешно - умишлено катастрофиране с мотора му "Сузуки".

След смъртта на Балабанов, семейната нишка бе прекъсната, а кървавата семейна сага избледня в пловдивските крими хроники. През 2018 година обаче делото е било възобновено с оглед необходимост от извършване на допълнителни действия по разследването. Днес като обвиняем е привлечен Здравко Дечкин. 

Според прокуратурата мъжът е бил нает от Георги Балабанов. По онова време Здравко е младеж на 23 години. На стълбището след входната врата, той нападнал Балабанова, като дръпнал дамската й чанта с имотните документи и побягнал. Виолета обаче не се предала, а опитала да задържи вещите си. Поради това според обвинението била влачена от нападателя, а когато се развикала за помощ той й нанесъл пет прободно-порезни рани с нож в областта на корема и предмишницата.

Съседи повикали „Спешна помощ", Виолета е откарана в болница. Там тя развива перитонит и въпреки лекарската намеса издъхва на 8 октомври 2009 г. 

Все още няма яснота как 10 години по-късно разследващите стигат до името на Дечкин. Познати на Георги твърдят, че още преди 10 години името на тогавашния младеж Здравко било спрягано, ала явно така и не се е стигнало до арест. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!