Нова измама върви сред родни гурбетчии в Германия. Жаждата за бърза слава кара наши гастарбайтери да олекват с по 50 евро, за да участват във филм на несъществуваща компания.

Схемата бе разкрита от сътрудник на 24rodopi.com в Дортмунд.

Кърджалиецът Еркан попада на платена реклама в социалните мрежи. В нея е обявено, че турската филмова компания „Ак Япъм“ ще снима филм в Германия. Заглавието е „Гурбет“, а първите сцени вече са готови на турска земя.

За снимките в Германия обаче ще са нужни 100 актьори. Анонсът съобщава известни имена, които участват в лентата, а меракът да се превърнеш звезда отприщва интереса на стотици към продукцията.

Попълва се кратък формуляр в интернет, изискващ единствено имейл и телефон за връзка. Последвалото обаждане от турски номер е почти мигновено. 

„Връзката се осъществява с една красива млада дама, която споделя, че е от компания „Ак Япъм“ и се представя като Зехра. След кратък разговор тя подканя да се изпрати кратък презентационен видеоклип на желаещия да участва. Няма проблем, че си аматьор, важно е продуцентът да одобри. Следващото обаждане трябва да е на следващия ден.

Само след 18 минути обаче Зехра отново се свързва и казва, че всичко е ОК“, разкрива Еркан.

Бърз преглед в интернет обаче установява, че такава компания не съществува, но пък човек може да се заблуди с известната „Ай Япъм“, чиито продукции от години се въртят и по българския ефир.

От компанията менте обаче твърдят, че снимките на „Гурбет“ стартират до 20 дни в Дортмунд. На одобрените от кастинга ще бъде пратен сценарият, а те пък да върнат десетина свои снимки за оформяне на портфолио. И следва съществената част.

„Кинаджиите“ пращат сценарий, някои реквизити, както и карта за достъп до сета, но за сметка на мераклията за кино слава. Той трябва да плати 50 евро, като преводът трябва да е по Уестърн Юниън, на името на Юмит Карабаш, който е посочен като счетоводител.

Когато съмнението започва да се прокрадва, красавицата Зехра започва видеочат, в който показва кадри от снимачна площадка и дълго убеждава, че компанията не е фантом.

„Толкова е настоятелна, че сякаш убеждава Робърт де Ниро да не се откаже от снимките, а не аматьор, който се явява просто на кастинг“, посочва запознатият.