Попълнете търсена ключова дума или фраза

Най-новата мода сред столичните хлапета: Пушат трева с наргиле в баровете

https://blitz.bg/kriminalni/nay-novata-moda-sred-stolichnite-khlapeta-pushat-treva-s-nargile-v-barovete_news432272.html Blitz.bg

Номерът се прави най-често от ученици на 15-16 години, разкриха криминалисти

София, България 29 Юли 2016, 03:58 4472 прочита 0 коментара
Младежи масово се събират по наргиле баровете и смесват ароматния тютюн с марихуана. Комбинацията е хит сред тийнейджърите в София, съобщиха криминалисти. Обикновено една група от 5 до 10 човека пушат от наргилето, в което е сложено топче марихуана. Собствениците на заведението не разбират за малкия трик, тъй като ароматният тютюн покрива специфичната миризма на марихуаната. 
По данни на столичната полиция най-често номерът се прави от ученици на 15-16 г. “Младостта е характерна с това, че искаш да опиташ нови неща и да не изоставаш от компанията”, коментира полицай, цитиран от „24 часа”.

Забелязал е, че често момчета искат да впечатлят момичета и за да им направят впечатление, слагат топчето трева в тютюна. След това никой от компанията не иска да остане по-назад и затова се включва в пушенето.

Имало и случаи, в които тийнейджърите заедно с тревата пиели и алкохол. От такива комбинации няколко деца попаднали в болница.

Смесването на марихуана с наргиле не е новост, но преди се правеше по домовете, коментират полицаи. “Лошото е, че много тийнейджъри не броят тревата за наркотик. Чували са, че е лека дрога, а такова понятие не съществува”, твърдят те.

Марихуаната остава най-популярната дрога в София. Цената ѝ е от десетина лева за грам до 30 лв. според вида и качеството. Българската например е по-евтина - около 10-15 лв., а холандската може да удари 30 лв.

Тревата е популярна сред всички възрасти - пушат я както ученици, така и хора над 40 г.

Другият хит са новостите сред дизайнерската дрога. Малки, но чести пратки от чужбина с различни видове наркотици заливат пазара в София. Изпращачи са млади българи, които учат и работят в страни от Европейския съюз. Криминалисти са засекли, че в едно писмо има не повече от 10-15 г наркотик. За сметка на това обаче в месеца вървят близо 20 пратки. В тях има различни видове от т. нар. дизайнерска дрога според хита в държавата, от която идва писмото.

Самите пликове се изпращат на подставени лица, които получават 20-ина лв., за да бъдат посочени като адресати. За месец изкарват приличната сума от близо 500 лв. само за да вземат писмата.

Веднъж пристигнала в България, дрогата се разпространява от човек на човек. “Плъзва из София основно на приятелска линия. Това е латентна престъпност, от ръка на ръка, от телефон на телефон, Фейсбук и скайп. Нещата са доста различни при всеки, но търговията е скрита”, казва полицай от сектор “Наркотици” в СДВР.

Най-масово младежите употребяват различни халюциногени. “Тийнейджърите са с много интересна психика. Те все повече и повече искат да усещат нещата. Търсят се наркотици, които са с бързо въздействие и за много продължително време”, обясняват криминалисти.

За разлика от тревата дизайнерската дрога е по-евтина и цената започва от 2 лева според вида и квартала, в който се продава. Много често обаче, за да пласират стоката си, дилърите просто сменяли името на даден наркотик. Ченгетата обаче са притеснени за ефекта от дизайнерската дрога, която често води до агресия у ползвателите си.

Голям отстъп се забелязва при хероина. Младежите са чували, че от него се умира, и го избягват. Други пък имали страх от игли и не можели да търпят убождането. Хероинът може да се намери по улиците, като дозите са дванайсетки и двайсетки - тоест 0,12 и 0,20 от грама, а цените са съответно 12 и 20 лв. Някои наркомани се друсат и с т. нар. тунинги - смес от хероин и амфетамин.

В клубовете най-популярен остава кокаинът. “Младите отиват в дискотеката за емоция. Лошото е, че веселбата им обикновено е придружена с алкохол и наркотици”, казват криминалисти. Забелязали са, че коката се харчи най-често в пакети от половин грам. Целият е 120 лв., а 0,5 г върви по 70 лв. Често обаче дилърите лъжат в грамажа и в пликчето има около 0,4 г кокаин. Качеството също е много ниско - не повече от 10-12%.

Специфичното при продажбата му е, че не всеки може да си вземе свободно. Тъй като дилърите и клиентите се познават, за да може нов човек да си купи, трябва да мине през служител в заведението - например барман или сервитьор. Така самите дилъри се пазят от нежелана слава.

При една от последните акции по клубовете бяха задържани управителят на дискотека в Студентски град Игнат Ханджиев и дилърът Марио Маринов. Според разследващите заведението имало специална ВИП стаича, в която се шмъркал кокаин.

Като цяло обаче пазарът на дрога в София се свива лятото, защото дилърите отиват на “сезонна работа” на морето.

От 3 години полицаи от сектор “Наркотици” обикалят софийските училища и обясняват на младежите за вредата от дрогата. Програмата “Всички заедно срещу наркотиците” е насочена към учениците от 8-и до 12-и клас.

“Търсим комуникация и диалог, за да може децата да кажат какво са чули и не са разбрали. Дилърът няма да им го каже, защото той се интересува само да им вземе парите”, обясняват полицаи. Те влизат и на родителски срещи. Беседват и с учителите и им обясняват по какво може да се забележи, че едно хлапе е започнало да се друса.

Въпреки беседите хит сред дилърите е да наемат ученици, които да пласират трева в гимназиите. Тийнейджърите пък получават или процент от продаденото, или част от стоката. За дилърите сделката е изгодна, защото достъпът до училищата е затегнат.

Често лъжат хлапетата, че като са непълнолетни, са наказателно неотговорни и дори да ги хванат, ще им се размине.
 

0 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам