Да се премахнат дървените нарове от арестите в страната. Това предвиждат промени в инструкцията на МВР за реда за задържане и оборудването на помещенията за настаняване, предложени от вътрешния министър Младен Маринов и пуснати за обществено обсъждане, уточнява в. Монитор.

В мотивите за поправките е записано, че тези предписания трябва да влязат в сила от 1-ви юли 2019 година, а целта е да се осигурят нормални условия на живот на арестантите, както и да се гарантират човешките права на задържаните лица. Така навсякъде наровете ще бъдат заменени с легла.


В момента въпросната инструкция предвижда арестите да са подсигурени с място за почивка – нар или легло. С промените се предлага възможността за слагане на нарове изцяло да отпадне. За набавянето на легла във всички арести в страната обаче вероятно ще се наложи осигуряването на допълнителни финансови средства, се посочва в мотивите, без обаче да се уточни дали са правени разчети колко ще трябва да похарчи МВР за тази цел.

"Вероятно ще са необходими финансови средства за осигуряване на леглова база вместо нарове, а ако се наложи и за преустройство или реконструкция на помещенията за настаняване на задържани лица", е записано още в мотивите към предложението за промени на инструкцията на МВР. 

Премахването на наровете и замяната им с легла пък се предприема по препоръка на омбудсмана Мая Манолова. През юни тази година бяха извършени проверки в двата столични ареста, Софийския затвор и този в Белене, както и в арестите в областите Русе, Разград, Шумен, Търговище и Велико Търново. Именно тогава беше установено, че в полицията във Ветово има четири помещения за задържане, в които няма легла за почивка, а само дървена пейка с метални крака. След което през юли Манолова излезе с препоръки по т.нар. Национален превантивен механизъм към омбудсмана. Малко по-късно пък Манолова призова да бъде прекратено унизителното отношение към задържаните лица.

БЛИЦ припомня, че само преди няколко дни пък се разбра в каква уютна килия у нас ще лежи убиецът на русенската журналистка Виктория Маринова- Северин Красимиров. Преди по-малко от час пък се разбра, че той ще бъде върнат от Германия в България в сряда.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!