По следите на афера с шофьорски книжки, внос от Кения, това е част от резултата на проведената вчера в Сандански, за пореден път, операция Респект, съобщава Struma.com.

В акцията бяха арестувани част от емблематичните фигури на ъндърграудна Крум Ейпъла, Бойчо Чипонката, Васко Бирата и още шестима от активния кримиконтингент на курортния град. Целта на акцията бе респектиране на ъндърграунда и установяване на съпричастност към зачестилите напоследък палежи на територията на ПУ на МВР Сандански.

Работейки профилактично с контингета, миналата седмица, ченгетата от Сандански спрели за проверка кола, управлявана от арестувания вчера Васко, с прякор Бирата.

Проверката на документите му установила, че той управлява автомобила на сестра си със свидетелство за правоуправление, издадено в Кения.

Незабавно автомобилът е дерегистриран от КАТ в Сандански и започва спешна проверка на документа, показан от Бирата.

Има съмнения, че той не е ходил в Кения, но притежава шофьорска книжка от там. Назначена е спешна проверка дали лицето е напускало пределите на страната и е било в Африка, за да се сдобие със свидетелството за правоуправление.

Според запознати, полицаите били мнителни по отношение на този документ, тъй като на други места в страната били залавяни такива книжки, които излизат в системата, редовни са, но лицата, които ги притежават не са ходили в южния континент и Кения.

Това говори за афера с кенийски шофьорски книжки и съществуването на търговци, които имат връзка с тази държава и купуват оттам документите. Цената била около 200 евро.

Съгласно спогодба, шофьорските книжки на Кения важат една година в България, след като изтече този срок нашите власти са длъжни да издадат българска шофьорска книжка на лицето.

Така, този който не може да се сдобие с документа у нас, получава шофьорска книжка. Говори се, че алъшверишът вече се разпростира и на територията на Благоевградска област, като лицето за връзка е от Благоевград.

Работата по разплитане на кенийската афера започва, а докато се изясни произходът на книжката на Бирата, тя ще бъде в полицията в Сандански.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!