Измамници, представящи се за китайски чиновници, измъкнаха 32 милиона долара от 90-годишна жена от Хонконг. По данни на правоприлагащите органи измамата се е превърнала в най-голямата в историята на града, пише The ​​Guardian.

Престъпниците се обадили на пенсионерката миналото лято. Те се представили като китайски служители на държавната сигурност и заявили, че за да спести средствата си, тя трябва да преведе парите по сметка, държана от разследващия екип.

В същото време мошениците уверили възрастната жена, че средствата й ще останат непокътнати там, а също така обещали да проведат разследване на случилото се.

Няколко дни по-късно мъж дошъл в дома на милионерката. Чрез телефонни разговори с фалшиви служители от Китай пенсионерката била убедена да направи 11 банкови превода.

Киберпрестъпниците се опитали да останат незабелязани и разширили измамата си с течение на времето - за 5 месеца възрастна дама превела на измамниците общо 250 милиона хонконгски долара, което е около 32 милиона долара.

Превод: БЛИЦ