Измамниците в нета явно се борят за Оскар. От началото на пандемията те разгърнаха пълния си потенциал и изпробваха какви ли не методи, за да откраднат лични данни, да си осигурят достъп до банкови сметки или просто да накарат наивници да превеждат пари без много въпроси. 

27-годишен пловдивчанин сигнализирал „Марица“ за нов тип измамна схема във Фейсбук, на която някой може да се върже и да се превърне в жертва с празна банкова сметка. Предупредил е за иновативния подход на шмекерите и в социалните мрежи. 

Стоян разказал пред изданието, че в събота следобед получил интересно съобщение. Било изключително дълго, но „разваленият български“ и хаосът в родовете на съществителните имена в него веднага го усъмнило. Въпреки това го изчел докрай. 

В съобщението, което идва от профил с име Gishanov Dimcho от град Плевен,  измамникът се представя като предприемач, родом от България, но израснал извън страната. Обяснява, че като малък останал сирак и заради това иска помощ в осъществяването на проект за подпомагането на деца, останали без родители, и бездомници. 

„Дотук всичко звучи що годе смислено. Но нататък вече премина границите на фантазията. По-надолу пише, че се е заразил с коронавирус, допълнително имал и рак на гърлото“, разказа Стоян. 

В съобщението от измамника пише, че не му остава много време и че скоро ще загине от вируса -  „Не ми остава много време на земята, тоест скоро ще умра“, след което обяснява, че иска да подари близо 1 милион евро на пловдивчанина. С тези пари, освен че ще има за собствена употреба, молбата на „умиращия“ била да се осъществи този проект за сираци и бездомни хора. 

„Първоначално не отговарях на съобщението, но който и да е зад този профил, не спря да пише. След като му отговорих, тогава вече ми обясни, че ще умира и че иска да ме направи милионер, ако се заема с важната му мисия. Всичко е просто абсурдно. Дано никой не се хване на подобна глупост и да  повярва на тази измислица. 

За да получи парите, жертвата, получила съобщението, трябва да изпрати името си, своя адрес, банкова сметка, както и ЕГН, за да удостовери самоличността си. Това обаче може да коства изключително много на наивниците в нета, чиито брой се умножи във време на пандемия. Умножи се и броят на опитите за подобни измами. 

Единственото решение на проблема – не отваряйте и не отговаряйте на подобни съобщение, независимо дали са по мейла или в социалните мрежи.