Съдът окончателно отказа да промени мерките за неотклонение на Димитър Желязков-Митьо Очите и още четирима, пише "Флагман". 

В края на април Желязков, Иван Найденов, Иван Пишиев и Калоян Колев поискаха вече да не бъдат „под стража“, а Радослав Николов-Рачо – под домашен арест.

Специализираният наказателен съд (СНС) тогава отхвърли исканията на петимата.

Това е направила и горната инстанция. Петимата подсъдими са пуснали жалби срещу определението на СНС. Апелативният специализиран наказателен съд (АСНС) обаче ги е отхвърлил след закрито заседание на 12 май.

Илиян Василев, адвокат на Митьо Очите, посочва, че клиентът му е задържан неразумно дълго – почти три години. Отлаганията на делото пък не били по негова вина.

Съществуващите, според първата инстанция, опасности от укриване или извършване на престъпление могат да бъдат преодолени с електронно наблюдение на мярката „домашен арест“, смята Василев.

От определението на АСНС става ясно още, че Радослав Николов дължи пари след решение на Върховния административен съд (ВАС).

Адвокатът на Рачо заявява, че СНС неправилно е игнорирал данните по делото за семейното и имуществено състояние на подсъдимия - „силно затрудненото финансово положение на семейството, наложени обезпечителни мерки по предявен иск от КПКОНПИ, задължение за плащане на парична сума по решение на ВАС, невъзможност да упражнява своето право на труд“.

Основен аргумент на защитата на всички подсъдими е, че те са задържани твърде дълго – от август 2018 г., докато процесът в съда продължава да е в начална фаза.

Въззивната инстанция обаче отхвърля техните претенции. Аргументите на съда са няколко - високата фактическа и правна сложност на наказателното производство предвид броя на предадените на съд 13 лица, периодът от време на осъществяваната престъпна деятелност, криминалното досие на подсъдимите.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ