Окръжен съд – Бургас не пусна Бенчо Бенчев да напусне страната. Бенчев е подсъдим за укривателство на Митьо Очите и за незаконно притежаване на оръжие, но поиска да се лекува в Истанбул, докато започне делото му, което е насрочено за 4 март.

Районен съд – Бургас го пусна, но след протест на прокуратурата, окръжните магистрати отмениха решението на колегите си, информира "Труд".

Искането на защитата на подсъдимия Бенчо Б. за разрешаване да напусне територията на Република България, за срок до следващото съдебно заседание по наказателното дело на Районен съд – Бургас, за извършване на преглед и консултация в болница в гр. Истанбул, Република Турция, е оставено без уважение, казаха магистратите.

Въззивната инстанция счела, че не е налице действителна причина за даване на разрешение за пътуване в чужбина на подсъдимия.

Според Окръжен съд – Бургас от документа издаден от турската болница, не се установява дали се касае за спешно и неотложно лечение или други манипулации от такова естество, които могат да се извършат единствено там.

Напротив, касае се за извършване на медицинска консултация.

Не са представени документи, от които да е видно, че единствено в Република Турция и именно в посоченото медицинско заведение практикуват специалисти-невролози, които биха могли да извършват преглед на пациент, диагностициран с болест на Паркинсон.

Не е посочено и с какво искания преглед в Република Турция би се отличавал от такъв в здравно заведение в Република България, се казва в мотивите на окръжния съд:

Настоящата инстанция счете, че доколкото в Република България функционират лечебни заведения, спазващи медицинските стандарти за качество на оказваната медицинска помощ, то няма действителна причина за исканото пътуване.

Определението на Окръжен съд – Бургас е окончателно и не подлежи на обжалване и протестиране.

Бенчев бе съветник и зам.-председател на местния парламент в Бургас от квотата на БСП. След скандала с укривателството на Очите, бе отлюспен от социалистите, но продължи да идва на заседанията като член на местния парламент, обединявайки се с други независими съветници.

На местните избори миналата година той се яви като водач на листа от коалиция „Ние Гражданите“ и сега отново е съветник.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ