Двойният убиец от Пловдив Йордан Таков отново се изправи пред съда. Спрямо него е повдигнато обвинение за убийството на баща и син Ботеви, извършено по особено мъчителен за жертвите начин, пише trafficnews.bg.

Днешното заседание продължи с разпита на свидетелите по делото. Сред тях бяха и роднините на Таков – сестра му, майка му и братовчедите.

Пръв обаче пред магистратите се изправи бизнес партньор на Йордан от Бургас – Христо Димов. Последният е търгувал с кафе и консумативи с Таков и Христо Ботев. Той разказа, че двамата са били позитивни хора и ги определи, като любимите му партньори.

„Имам страхотни впечатления от Данчо и Ицо. Предимно с Таков контактувах, но и Христо беше страхотен човек. Идвайки в Пловдив винаги сме се шегували, разговорите бяха приятни и всичко беше точно. Последният месец обаче Данчо беше притеснен.

Потърси ме, тъй като смяташе, че има теч на пари. От мен поиска да му дам съвет, как се ползва електронният брояч. Каза, че има липси. Седмица преди убийството бях в Пловдив. Странното бе, че за пръв път Таков поиска да му платя в кеш, а не по банка. Срещнах се с неги и Ицо в халето на фирмата. Между двамата партньори имаше напрежение, личеше си.  Бързаха, не искаха да приказваме. Ботев беше отслабнал много, имаше и кръвоизлив в окото”, разказа Димов.

Веднага след него бяха разпитани и полицейските служители, които първи са открили телета на Христо и Васил Ботеви.

„Бях дежурен патрул с още двама колеги в деня на убийството. Следобед получихме сигнал от дежурните за това, че има сигнал за простреляни двама души на улица „Борба”. След по-малко от 2 минути бяхме на място. Там заварихме Йордан Таков и още един мъж, облегнати на бял бус пред стопанско хале.

Таков каза, че той е подал сигнала до спешен телефон 112. Той стрелял срещу двама мъже, които са вътре в халето. Посочи и къде е пистолета – под предна седалка на буса. Аз влязох в халето и видях две тела на земята. Едното на по-възрастен мъж до вратата, по гръб и върху него метална рамка на врата от кафе машина.

На 2 метра навътре в халето, между стоката, бе и вторият труп. Мъжът бе по лице. Аз проверих дали имат признаци на живот, но пулс нямаха и вече бяха изстинали. Веднага сложихме белезници на Йордан и се обадих на дежурните да идват всички. Междувременно Йордан бе уплашен и повтаряше да повикаме линейка и да дойде лекар по-бързо, за да помогнат на двамата в халето.

Той не знаеше, че мъжете са мъртви. Когато го попитах какво е станало той заяви, че е било страшно. Бил нападнат и щели да го утрепят. Чакаше ни там с другият мъж, не осуети проверката и съдействаше. Другото лице с Йордан – Дошков заяви, че не е видял нищо, само е чул изстрели. В последствие дойдоха колегите и започна огледа”, разказа полицай Костадин Манчев от Трето районно.

Сред първите пристигнали полицаи е бил и Стоян Благоев от отдел Криминална полиция. Той е бил и първият разследващ, беседвал с Таков след убийството.

„Първо ми бе наредено да открия третия съдружник във фирмата. Последният бе установен и бе отведен в Криминална полиция. По пътя съдружникът бе изненадан и учуден от случилото се, заяви, че нямат конфликти помежду си. В последствие в отдела бе докаран и Йордан Таков. Той разказа, че бил в халето заедно с лицето Дошков, за да вземе една кафе машина.

Влизайки Христо Ботев го посрещнал със заядлив той, а Таков му отвърнал със същия. Тогава Христо го нападнал с удари и си разменили реплики. Таков заяви тогава, че Ботев го е заплашил, че ще изнасили дъщерите му. В един момент пристигнал и Христо, но вместо да ги разтърве, започнал да заплашва Йордан, че ще го убие.

Христо извадил нож, а Таков пистолет, за да се защити. Започнал да стреля без да спре и в една посока. После побягнал, оставил пистолета и повикал полиция. Ослушал се дали са живи, но нищо не чул. Йордан осъзнал чак навън какво се е случило. В беседата си той добави, че причината за влошените взаимоотношения бил фактът, че Ботеви му завиждали и искали да го изместят от бизнеса.

Разпитите на свидетелите продължават и към този час. Съдебните експертизи по случая ще бъдат изслушани по време на следващо съдебно заседание.