Интерпол арестува група професионални убийци, извършващи поръчкови убийства в Гърция. Както БЛИЦ писа според официална информация на гръцката полиция бандата е извършила 60 убийства в цяла Европа.

Между тях е и ликвидирането на двама 44-годишни мъже от Словения, екзекутирани през януари 2020 г., докато вечеряли със семействата си в таверна в атинското предградие Вари, уточнява "Труд". Поръчката за убийство е струвала общо 2 милиона евро.

Към момента са идентифицирани 39 членове на организация, от които 17 са в затвора. Въпросните лица са влезли в Гърция с фалшиви документи, използвайки обичайните маршрути на трафикантите на мигранти.

Шестима души са арестувани в Сърбия и двама в Испания, обяви говорителят на гръцката полиция Констанс Демоглиду и директорът по сигурността на Атика генерал-майор Фотис Дутис на пресконференция.

За ликвидирането на бандата по инициатива на Гърция е бил създаден съвместен разследващ екип с участието на сръбските власти и група на Европол под кодовото име „Итака“.

"Кланът Котор“, създаден през 2010 година в Черна гора и замесен в трафика на наркотици по целия свят, се раздели на две съперничещи си групи - Кавач и Скаляри, през 2014 година след спор за неуспешна операция за трафик на наркотици в Испания.

"Войната между двете групировки доведе до най-малко 60 убийства в цяла Европа“, поясни началникът на полицията в Атина Фотиос Дуицис.

Четирима членове от Сърбия и Черна гора са пристигнали Гърция през 2019 година в търсене на скривалище. Те са били убити година по-късно от членове на съперничещата група, допълниха полицията.

Властите в Гърция са потърсили помощ от Сърбия и от Европол и европейската правоприлагаща агенция установила, че членовете на бандата използват приложение за изпращане на криптирани съобщения, които автоматично се самоунищожат.

Европол и полицията във Франция, Нидерландия и Белгия са организирали операция за получаване на достъп до приложението и в него са открили доказателства, свързани с убийствата в Гърция.

Дуицис похвали сътрудничеството и обмена на информация между европейските полицейски органи, като изтъкна Сърбия за нейната ключова помощ.
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук