Открити са 12 от крадените платна на Владимир Димитров – Майстора и Ди Киро в домовете на двама антиквари. „Единият от задържаните е купил 9 платна за 9000 лв., или казано по друг начин – за по 1000 лв. на картина. Това разкриха от МВР, цитирани от „Телеграф“. Толкова дал и колегата му антиквар. Обирът беше извършен в навечерието на Нова година от дома на внука на Майстора Павел Антонов на столичния бул. „Сливница“.

Откраднати са общо 13 творби, стана ясно в хода на разследването. Както БЛИЦ писа до момента се търси само още една картина, като разследващите имали уверението, че в най-скоро време ще бъде върната.

Домът на Павел Антонов не се обитава постоянно, тъй като той и семейството му живеят в Будапеща. Както сам разказа, е имал намерение да изнесе откраднатите картини през този месец. Крадците обаче са го изпреварили.

„Със сигурност е действано по информация, че вътре се пазят шедьоври.“, категорични са криминалисти.

На този етап са установени и задържани двама извършители на престъплението, които от години се занимават с търговия с културно-исторически ценности. Предстои задържането на още двама, които са от активния криминален контингент по линия на кражбите.

Крадците на картините на Майстора Амед и Виктор са от активния контингент. Официално обаче чистели мазета. Двамата роми са добре познати на полицията. Имат множество регистрации за кражби. Официално са се занимавали с почистване на мазета и тавани.

Според разследващите крадците предварително набелязали къщата и много добре са знаели какво точно да отмъкнат. След това произволно са търсили антиквари, за да пасират откраднатите картини. Отмъквали са и преди културни ценности, които препродавали на антиквари или на Битака в Малашевци.

Крадците работили в тясно сътрудничество с мъж, познат в подземния свят с прякора Наско Дългия. Той активно се занимавал с културно-исторически ценности и имал досие в МВР по тази линия. След удара на картините на Майстора апашите се свързали с него. Дългия на свой ред незабавно потърсил антиквари, които често „пазарували“ от него., Девет от платната на Дългия пласирал на колегата си Божидар Нейков, който превърнал дома си в ул. „Златовръх“ в столичния кв. „Лозенец“ в своеобразен антиквариат.

В апартамент, обитаван от Наско Дългия в „Хаджи Димитър“ пък имало още едно платно. Там са открити старинната цигулка на бащата на Павел Антонов и сабята. От пишещата ,машина „Мерцедес“ обаче няма и следа.

Трети антиквар също попаднал в обсега на ченгетата. Той спазарил да вземе една от картините на Майстора, предлагани му от Божидар. В хода на разследването мъжът определи на какъв принцип действат Дългия и Нейков и най-вероятно ще стане свидетел срещу тях.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!