Днес в Софийски градски съд с разпити на свидетели продължава делото срещу Йоан Матев, подсъдим за убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина преди близо три години, съобщава БГНЕС.

16-годишният младеж бе намерен мъртъв на пейка в Борисовата градина на 2 юни 2015 г.

Повече от година и половина след убийството - през февруари 2017-а, за него бе задържан 19-годишният Йоан Матев. Разследващите обясняват, че към Йоан сочат резултатите от съдебни експертизи, както и свидетелски показания. Сред тях са и тези на брат му, който заявил, че Йоан му признал за стореното и посочил къде е оръжието на убийството, намерено в близост до местопрестъплението.

Обвинителният акт срещу Матев бе внесен в съда през ноември. Според него на 2 юни 2015-а Матев забелязал Игнатов случайно на пейка в Борисовата градина. Въпреки че двете момчета не се познавали преди това, Йоан решил да нападне Георги. Нанесъл му удар с нож, който обичайно носел в себе си. Според обвинението Матев е направил това "по особено мъчителен начин". След това Йоан избягал от местопроизшествието и изцяло променил външния си вид, навиците си и социалните си контакти.

Процесът срещу Матев започна през февруари. Майката и бащата на Георги са частни обвинители. Съдът допусна гражданските им искове общо за 400 000 лв. обезщетение за причинени болка и страдание.

През април родителите на жертвата се появиха за първи път в залата. На процеса присъства и майката на обвиняемия Йоан Матев. Пред съда трябва да бъде разпитан и братът на подсъдимия - Марсел, защото именно той е разказал за случилото се и завел полицаите до оръжието на престъплението.

При предишното заседание адвокатите на Йоан поискаха делото да се прекрати и процесът да бъде засекретен. Искането беше отхвърлено.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!