Попълнете търсена ключова дума или фраза

Обвинението: Клошарят Любчо запалил тютюневите складове с цигара, по непредпазливост

https://blitz.bg/kriminalni/obvinenieto-klosharyat-lyubcho-zapalil-tyutyunevite-skladove-s-tsigara-po-nepredpazlivost_news455892.html Blitz.bg

По досъдебното производство са събирани  доказателства и за извършени престъпления от длъжностни лица, касаещи запалените сгради

Пловдив , България 21 Окт. 2016, 18:32 682 прочита 0 коментара
Пловдивският клошар Любомир Данчев е запалил по непредпазливост тютюневите складове. Бездомникът хвърлил незагасена цигара и от там пламнала искрата. Както БЛИЦ съобщи, Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в Районен съд-Пловдив обвинителен акт спрямо Любомир Данчев, на 45 г., за това, че на 20.08.2016 г. в Пловдив по непредпазливост е запалил чужд имот – сграда, със значителна стойност-тютюнев склад на ул.“Екзарх Йосиф“ 13, като от пожара  са последвали значителни вреди в размер на общо 11 784 537 лв. на общо пет съседни сгради (бивши тютюневи складове) за следните юридически и физически лица -  „Р.И.П.А.“ ООД-Пловдив, „Галакси инвестмънт груп“ ООД-Пловдив, „Тотал спорт-2015“ ЕООД-Пловдив, „Нордикс инвест“ ООД-Пловдив и за 11 израелски граждани, собственици на една от сградите.
Постройките се намирали на улиците  „Екзарх Йосиф“, „Иван Вазов“, „Капитан Андреев“ и „Г.М. Димитров“ в гр. Пловдив. Четири от сградите били с историческа, научна и художествена стойност, като индивидуални паметници на културата, а една от тях е имала статута и била включена с останалите в групов паметник на културата.  
 

Обвинението приема, позовавайки се и на заключението на шесторната пожаротехническа експертиза, че пожарът е настъпил по непредпазливост – вследствие на небрежни действия от страна на обвиняемия Данчев, тъй като на 20 август 2016 г. той  изхвърлил незагасена цигара в кош с отпадъци в стаята, където живеел в сградата на ул. „Екзарх Йосиф“ 13., етаж четвърти. В коша се намирали и хартиени изрезки от саморъчно свивани цигари от Данчев, които се запалили. Впоследствие огънят е стопил кошчето, след което се запалили и намиращите се в близост килими, пътеки, мокет, дюшеци, които поради липсата на свеж въздух в помещението тлеели дълго време. Това е и причината пожарът да стане видим извън сградата няколко часа по-късно. След това огънят обхванал цялото подпокривно пространство на сградата на ул. „Екзарх Йосиф“13. Поради близостта на нейния покрив с този от съседния склад на ул. „Капитан Андреев“№2, който се намирал на разстояния 2,3 м, пожарът обхванал и неговата покривна конструкция и със скорост 5 метра в минута се разпространил в южна посока към другия склад на същия адрес.

Междувременно пожарът продължил разпространението си във вертикална посока - надолу, като се усилил след рухването на изгорелите покриви на сградите. От силното нагряване и хвърчащите искри се запалила сградата, собственост на израелските собственици, ползвана от „Тотал спорт-2015“ ЕООД. Вследствие на хвърчащи искри от пожара в трите сгради, по-късно се запалил и четвъртия склад, собственост на „Галакси инвестмънт груп“, а от лъчистото излъчване били нанесени поражения върху фасадата на сградата на „Нордикс инвест“ ООД. В полунощ на 20 срещу 21 август 2016 г. пожарът е бил потушен.

По делото са разпитани 45 свидетели, назначени и изготвени са пожаротехническа, стоково-оценъчни, съдебно-химически, трасологическа и др. експертизи. По досъдебното производство са събирани  доказателства и за извършени престъпления от длъжностни лица, касаещи запалените сгради – паметници на културата. Материалите в тази насока са отделени в самостоятелно производство, по което разследването продължава.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ

0 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам