Четирима от обвиняемите по делото за проповядване на религиозна омраза, възхваляване на ИДИЛ и призоваване към война са крили мобилни телефони в килиите си в следствения арест.
Това стана ясно на възобновеното дело срещу общо 14-те подсъдими в окръжния съд на Пазарджик. С телефоните си обвиняемите са влизали в ислямистки сайтове, показала техническа експертиза.

Апаратите са били открити от надзиратели под дюшеците на леглата, при претърсване на килиите. Информацията бе оповестена от прокурор Недялка Попова, която категорично се противопостави пред съдебния състав на искане на осем от обвиняемите да бъдат освободени от ареста с по-лека мярка за неотклонение. Като мотив адвокатите им посочиха влошено здравословно състояние и тежкото положение на семействата им.

Преди това при разпит на свидетели стана ясно, че в жилището на обвиняемия Александър Иванов в пловдивската "Шекер" махала по време на обиск е била открита пушка "Манлихер" с бойни патрони. По това време Иванов е бил Германия и пред съда заяви, че няма нищо общо с пушката, пише "24 часа".