Златомир Иванов-Баретата се издирва за убийствата на Георги Нацев и Никола Иванов-Бобъра, както и за стрелбата срещу Антон Милтенов-Клюна, Радослав Велков-Темерута и Димитър Вучев-Демби. Това сочат материалите на прокуратурата, съобщи Дарик.
До момента Баретата и останалите петима от групата му, които се издирват, не са открити и не са се появили в прокуратурата, обясни заместник градският прокурор Роман Василев. Златко Баретата има призовка за утре в 11.00 часа в Дирекция на полицията, получена от съпругата му, обясни адвокатът му Лъчезар Таков.
Според данните на прокуратурата и жалбата на Димитър Вучев-Демби до обвинението, Златко Баретата се издирва като пряк извършител на стрелбата срещу Антон Милтенов-Клюна на 28 юни 2002 г. Тогава Клюна бе прострелян от снайперист в къщата си в столичния квартал "Княжево". Баретата ще бъде обвинен и за убийството на Георги Нацев, бивш бодигард на Демби, който загина на 12 юни 2005 г. от бомбен атентат край Костенец. Тогава бе взривено „Ауди”-то с охраната на Демби и Мартин Станков-Рашо. Другото убийство, за което го търсят, е на наркодилъра Никола Иванов-Бобъра, който бе застрелян на 8 октомври 2006 г. с девет куршума в заведението „Амейзинг” в столичния квартал „Гоце Делчев”. Златомир Иванов ще бъде обвинен и за стрелбата срещу Демби на 6 декември 2006 г. сутринта пред заведението „Скай лайн” в столичния квартал Симеоново, както и срещу Радослав Велков-Темерута същия ден пред Шесто РПУ в столицата.
Георги Нацев, еврошампион по самбо и бивш бодигард на Димитър Вучев-Демби, загина на 12 юни 2005 г. от бомбен атентат край Костенец. Тогава бе взривено "Ауди А6" с охраната на Демби и Мартин Станков-Рашо, докато самите те пътуваха в "Мерцедес". Нацев беше подсъдим заедно с Антон Милтенов-Клюна за стрелбата с автомат по столичния наркодилър Илиян Варсанов, бивш бодигард на Златко Баретата, в бирарията „Двете халби” на 16 август 2002 г.
Известният наркодилър Никола Иванов-Бобъра бе застрелян на 8 октомври 2006 г. вечерта с девев куршума в главата и гърдите. Двамата нападатели били с маски и стреляли със заглушител. Това стана в заведението “Амейзинг“ в столичния квартал “Гоце Делчев“. Така Бобъра бе убит от третия опит – първите два опита за ликвидирането му са през 2004 г. и през 2005 г., когато под джипа му избухна бомба в столичния квартал „Гоце Делчев”, докато Бобъра и брат му Виктор Иванов-Грудката, както и още двама души от охраната пътували.
28-годишният наркодилър Радослав Велков-Темерута бе прострелян на 6 декември 2006 г. с един куршум в главата край Червеното кафене до Шесто РПУ в столичния квартал „Бъкстон”. Това стана след като той излезе от Шесто РПУ, където е бил с адвоката си на разпит във връзка с опита за убийство на Димитър Вучев-Демби същата сутрин.
Стрелбата срещу „Ауди”-то на Демби стана малко след 8.30 часа пред заведение „Скай лайн” в столичния квартал „Симеоново”. Демби се отърва без наранявания. Той бе разпитан в столичната полиция, а същата вечер му бе постановена постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" по дело за грабеж на мобилен телефон и 400 лева. Няколко месеца преди това, през февруари 2006 г., Демби бе арестуван именно поради информация за готвено покушение срещу Темерута и още двама души. Обвиненията срещу него се базираха на свидетелските показания на Велин Добрев –защитеният свидетел и по делото срещу братята Красимир и Николай Маринови – Големия и Малкия Маргин. В показанията си Велин Добрев твърди, че Демби му е поръчал убийствата на трима души, като мотивът му бил, че те готвели покушение срещу него. Трите мишени на Вучев били братята Балеви и Радослав Иванов-Темерута, които работели за столичен наркодилър – негов конкурент. Демби искал разстрелът на Темерута, защото той избягал от неговия лагер и започнал да пласира дрога за Пешо Щангата. На 24 февруари на Димитър Вучев е наложена мярка за неотклонение "задържане под стража". На 1 март 2006 г. Софийският апелативен съд постанови на Димитър Вучев-Демби мярка за неотклонение "подписка" във връзка с това обвинение.
Радослав Велков-Темерута пък бе издирван за избухнала бомба пред апартамент в блок 416 в кв. "Люлин" през февруари 2004 г., в който живееше заедно с родителите си 23-годишният Мирослав Пелтеков-Пелтека. Темерута остана няколко месеца в ареста. Той бе и основният свидетел по процеса срещу Антон Милтенов-Клюна.
През февруари 2006 г. анонимният свидетел Велин Добрев по делото за Маргините разказва пред разследващите, че Димитър Вучев-Демби е поръчал три убийства –на конкурентите си в наркобизнеса – братята Радослав и Теодор Балеви, както и на Радослав Иванов-Темерута. /БЛИЦ