Неизвестен апаш окрал музея в тетевенското с. Гложене от 10 ч на 25 февруари до 7 ч сутринта на следващия ден. Грабителят отнесъл три гривни, три пръстена, два пищова кремъклии, пистолет "Люгер Парабелум" и нож.
Преди това той нахлул чрез разбиване на входната врата в помещението. Откраднатите предмети с антикварна стойност са собственост на Община-Тетевен. Щетите ще станат ясни тепърва. По случая РУ на МВР-Тетевен е образувало досъдебно производство вчера, съобщи днес Габриела Тодорова, регионален говорител на ОД на МВР-Ловеч, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ.

Това е втория обир на музейно хранилище в планинското землище за последните близо 9 години. На 21 април 2000 г. жертва на престъпни търговци на антики стана самият Градски исторически музей в Тетевен. Тогава от него изчезна мощехранителница на св. Харалампий. За нея се знаеше, че е сред 4641-те експонати на музея и представлява 5-килограмово сребърно ковчеже, съхранявало някога мощите на Св. Харалампий - светец, особено тачен от старите тетевенци. По думите на експерти върху капака на ковчежето бил изрязан Св. Илия в колесница с впрегнати 4 коня, сцената била кантирана от широка рамка с орнаменти от цветя и листа. В ъглите пък били изобразени четиримата евангелисти. От двете страни на капака имало нечетливи надписи, а от вътрешната му страна - образът на Св. Харалампий, седнал на стол.
По случая с кражбата на църковната светиня РПУ-Тетевен заведе ДП номер 139/2006 г. срещу Петко Нанев Петков и Веска Георгиева Колева за квалифицирана кражба на паметник на културата, оценен на 100 000 лв. За него последно се писа през 2006 г., когато бе окачествено като единственото важно и обществено значимо дело от Ловешко, попаднало в доклада на главния прокурор Борис Велчев за противодействие на престъпността от ръководствата на Прокуратурата на Република България, МВР и Националната следствена служба. Оттогава до ден днешен - ни дума.
Според запознати на 21 април 2000 г. от музея в Тетевен мощехранителницата се губи след визита на трима "ценители" на родните паметници на културата, от тях двама са млади мъже, а третият - жена. Денонощие по-рано същият мъжки тандем се представя най-официално на местните музейни служители като гости на града. Те добавят, че са отседнали в т.нар. Военно-почивна станция в близкото курортно селище Рибарица. Обещават да се върнат на другия ден със съпругите си. И спазват обещанието си, но, в компанията само от една евина щерка. Минават и заминават. След посещението им обаче музейната чистачка открива, че мощехранителницата, прибрана от тетевенския манастир "Свети Илия", липсва, а витрината й е свалена.
Според непотвърдена информация в последното десетилетие от Градския исторически музей в Тетевен се губи и сребърен евангелски обков пак след посещение на двама млади мъже и жена, с интелигентна външност и с обноски на аристократи. Триото пришълци се представили, че са от София.
Гергана Димитрова, БЛИЦ