Ангел Караматев от Асеновград, по известен като пловдивският Ястребовски, се изправи вчера следобед в заключително заседание, пред магистратите от Районен съд - Пловдив. Той получи присъда затова, че е ужилил с хиляди левове Атанаска Спасова, като я е съблазнил и уж е бил във връзка с нея, но през цялото време я е лъгал, за да му дава различни суми пари и скъпи вещи.

Измамите са на стойност 36 493 лева, с които е завлякъл младата жена и нейни близки. Тъй като отказа да признае вината си за стореното престъпление, делото срещу него тръгна по общия ред и след множество заседания, продължили няколко месеца, той най-накрая се сдоби с присъда, съобщава trafficnews.bg

Съдът призна Караматев за виновен, като магистратите му определиха наказание от 2 години и 6 месеца лишаване от свобода, при първоначален общ режим. Предвиденото наказание за подобен род престъпления е от 1 до 6 години. Съдия Николай Петров определи също, че Караматев трябва да заплати сумата от близо 36 000 лева на Атанаска Спасова, както и 250 лева на МВР, 1420 на съда и 60 лева разноски по делото.

Преди да бъде произнесена присъдата, държавното обвинение поиска ефективна присъда в среден размер - около три години, а адвокатите на частния обвинител Атанаска Спасова – максимална присъда. Защитата на Караматев, в лицето на адвокат Кръстев, настоя за оправдателна присъда.

Пловдивският Ястребовски, ужилил приятелката си с над 35 бона, не се смята за виновен

Припомняме, че Ангел Караматев беше арестуван през месец декември 2020 година. Той използвал различни сценарии, за да измъкне големи суми от наивници, които пък от своя страна се надявали на голяма и бърза печалба. Представял се за висш служител в различни ведомства, като най-често влизал в ролята на оперативен работник от ДАНС. 37-годишният Караматев успял да ги "опари" с общо 254 689 лева. Пловдивският Ястребовски поддържал близки отношения с 21-годишна жена.

Той я заблудил, че работи в Държавната агенция "Национална сигурност", като ѝ показал документ, наподобяващ служебна карта. Ангел успял да оплете младата си приятелка, твърдейки, че иска да живеят заедно. Освен това разкрил пред нея идеите за свои бизнес проекти – да отвори фирма за бързи кредити и представителство на търговско дружество на негови партньори от чужбина.

Той дори я убедил, че трябва да изтегли кредит вместо него, тъй като бил държавен служител. Казал също, че има достъп до банкова сметка с влог от няколко милиона лева, но за усвояването на тези пари, трябвало да се внесат банкови гаранции.

Караматев "ужилил" и още една жена, след което се сдоби с второ обвинение за измама. Именно за него той получи присъда вчера. Този път Ангел се представил като Александър и по думите му притежавал охранителна фирма и е представител на чуждестранен бизнес партньор, който обзавеждал офис у нас. Той и пострадалата жена се запознали чрез интернет сайт, като по-късно се срещнали и на живо. В тази връзка заблудил жената, че бил закупил оборудването за офиса, но не му достигали пари за скъп мобилен телефон.

Дамата взела такъв на лизинг и го дала на обвиняемия. По негово настояване и със същата версия, той поискал още два скъпи телефона. Жената нямала възможност да ги закупи на свои име. Тя помолила две нейни приятелки да направят това и обвиняемият получил исканите мобилни апарати.

Впоследствие той я заблудил  и поискал пари за лечение на дете в чужбина. Те били за откриване на банкови сметки, за плащане на осигуровки и за неустойки за освобождаване от охранителната фирма, което не отговаряло на истината.

Жената изтеглила няколко кредита, а така също искала пари от родителите си и нейни познати, които й предоставяли сумите, а тя ги давала на обвиняемия. Караматев ги харчел за лични нужди. Когато пострадалата започнала да си иска парите, той престанал да си вдига мобилния телефон.

Установено е, че общата причинена вреда на пострадалата и нейните близки е в размера на 36 493 лева, които Караматев ще трябва да възстанови в почти пълен размер. 

Решението подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок.