Бившият командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада ген. Димитър Шивиков бе напълно оправдан от Военния съд в Пловдив и по последните от предявените му обвинения в злоупотреби и превишаване на правомощията си. 

В случая ставаше дума за черпаци, отпускани за градски тържества, кокошки, патки и петли, които отглеждал неправомерно в отделението си. Според прокуратурата, генералът е отслабил боеспособността на армията, след като пратил персонал от кухнята за тържествата в Клисура по повод Априлското въстание. Оказвайки помощ и на други общини за подобни прояви, той трябваше да отговаря пред съда.

През август миналата година ген. Шивиков бе оправдан по обвинението, че е извършил длъжностно престъпление, като е дал възможност на подчинените си да тренират футбол и да станат армейски шампиони на страната, като по този начин е нарушил ритъма на физическата им подготовка. 

През март тази година Софийски военен съд оправда о.з. бригаден генерал Димитър Шивиков по обвиненията за присвояване на имущество за малко над 10 000 лв. от времето, когато той беше командир на българския контингент в Афганистан. за 2010 година, когато на контингента са били предоставени одеяла, якета, панталони, зимни комплекти, спортни и футболни екипи, предназначени да бъдат раздавани като безвъзмездна помощ на местното население. 

Военен съд днес отхвърли и гражданския иск на Командването на Сухопътни войски, уточнява Канал 3. 

Ген. Шивиков очаква прокуратурата да обжалва, още се чака и решението на втора инстанция за делото за афганистанските одеяла. Той заяви, че след като и там се потвърди неговата невинност, той ще посочи поименно човека, който стои зад атаката срещу него. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!