Разполагаме с гласови доказателства на очевидци на тази среща. Предисторията: министърът в пряк текст е обявил на директора, че трябва да назначи зам.-директор за изпълнителната дирекция на лекарствата негов човек. Това заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова на извънреден брифинг.
Зам. директорът на агенцията е извършил проверка на лицето в интернет и търговския регистър. Тази проверка е установила, че това лице участва в няколко дружества, обвързани със здравеопазването. Тези обстоятелства, според изпълнителния директор на агенцията, са, че има конфликт на интереси, ако лицето бъде назначено. За тези обстоятелства министърът е бил уведомен, но той е настоявал лицето да бъде назначен за зам.-изпълнителен директор.", посочи Арнаудова.

Това лице се е обадило на директора на агенцията и е уговорило среща с него, тъй като е разбрало за разговора със Семерджив. Тази среща се е състояла и тогава изпълнителният директор е казал на лицето, че има конфликт на интереси. Лицето и към този момент не е прекратило участие в тези търговски дружества, уточни Арнаудова. 

На 24 март очевидно изнервен, че директорът не изпълнява тази задача, министърът на висок тон е отправил директна заплаха, че ще бъде директорът уволнен, ако той не посочи, че лицето ще бъде зам. директор. Заплахите били, че ще се случи и още нещо.

"Мога да ви уволня, мога и други неща да ви направя. Няма да ви слушам и секунда повече, очаквам в понеделник лицето да бъде назначено", са били конкретните думи на служебния министър, цитира Арнаудова.

Тя съобщи още, че Семерджиев е с мярка „подписка“ и разследването продължава.

"За това обвинение законодателят предвижда лишаване от свобода до 6 години. Семерджиев се е възползвал от правото си да не да обяснение", завърши говорителят на главния прокурор.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!