Източването на „Полимери“ започва по различни начини и в крайна сметка стига до безогледното рязане на скрап. Резултатът е 1800 работници остават на улицата. Това вие журналистите наричате криминален преход и „бандитска приватизация“. Това заяви на брифинг зам.-главният прокурор и шеф на Специализираната прокуратура Иван Гешев.

По думите му, вместо да постъпват по сметките на дружеството, парите от дейността на „Полимери“ са превеждани в офшорни сметки на собствениците. По този повод Иван Гешев съобщи, че разследващите са намерили оригиналните документи на въпросните офшиорни дружества.

„Те са изключително важни за доказване на това, което ви описахме. Предстои да бъде проследено движението по сметките на тези дружества“, посочи шефът на спецпрокуратурата. По думите му, са открити и голямо количество пари и скъпоценни камъни.

Наблюдаващият прокурор Мария Дойчева обясни, че Баневи са обвинени са за присвояване и данъчни престъпления. Присвоени са над 1,5 млн. лева, а щетата за бюджета е над половин милион. Работата по схемите за присвояване ще продължи, каза Дойчева. Преди „Полимери“ по подобна схема е източено и нарязано на скрап предприятие в Троян, както и завод в Костенец, който обаче не е нарязан, а продаден на КТБ, обясни прокурор Дойчева.

Суми от касата на предприятията са вземани и на ръка, добави тя. Работата по случая започва след сигнал, постъпил миналия месец в Специализирана прокуратура. След това са възобновени още 4 дела, водени в различни прокуратури в страната. До тогава въпросните дела са били спрени „срещу неизвестен извършител“, обясниха от прокуратурата. На въпроса защо точно сега се стига до това разследване, Иван Гешев обасни, че в момента има отлично взаимодействие на прокуратурата и другите компетентни институции. „Другата причина е, че Специализрана прокуратура има правомощия в цялата страна. До този момент колегите са имали отделни парчета от пъзела“, каза зам.-главният прокурор.