Тече процедура по екстрадиция на семейство Баневи във френския съд. Двамата ще бъдат разследвани за пране на пари и данъчни престъпления. Това коментира в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров, предаде репортер на БЛИЦ. Цацаров участва в национална среща на съдебните медици в Града под тепетата.

Припомняме, че бизнесменът Николай Банев и съпругата му Евгения са били арестувани в Ница при акция на френската полиция, след издадена Европейска заповед за арест. Разследването за момента срещу тях е свързано с дейността на приватизирания завод „Полимери“ АД. 

"Баневи ще бъдат разследвани по няколко обвинения, „Полимери” е само началото, добави още Цацаров.

Цацаров каза още, че издирването на Ветко и Маринела Арабаджиеви също е в ръцете на френската полиция и очакват скоро те да бъдат намерени.

Главният прокурор също коментира и случая с Димитър Желязков - Митьо Очите. "Приключила е процедурата по екстрадацията в турския съд и предстои връщането му в България", посочи Цацаров.

"Кога точно ще бъде предаден Димитър Желязков, зависи отново от турския съд", заяви още той.

На 2 август бяха задържани 19 души, за които имаше данни, че са свързани с организирана престъпна група на несебърския бос Митьо Очите. Задържани под стража обаче останаха 5. От всички с обвинения в неизвестност беше само общинският съветник от Несебър Пейко Янков, който се издирваше с червена бюлетина. Няколко дни след това и той беше задържан. Димитър Желязков беше под стража в Турция от август досега. 

Цацаров коментира и Иво Прокопиев. Той е разследван не като издател, а като бизнесмен и по-конкретно за "Каолин". Твърденията, че бил подведен под отговорност, защото неговите издания пишели срещу корупцията, не отговарят на истината. Обвинител номер едно се въздържа да посочи конкретни подробности за Прокопиев и уточни, че е обвинен за пране на пари.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!