Отличници печелят по 800 лв. на седмица от продажба на дрога през Даркнет (тъмната мрежа). Учениците приемат поръчки в няколко платформи, а след това изпращат дозите с пратки – чрез куриери или по пощата, казаха от МВР пред „Телеграф“.

„Има и друга тенденция в момента що се отнася до пласирането на наркотични вещества онлайн. Засечени са украинци, които предлагат стоката в група в Телеграм, като в нея се влиза чрез специален QR код. По оперативни данни чужденците са на път да изместят нашите дилъри в столицата“, коментираха криминалисти, които работят по линия на наркоразпространението.

От Агенция „Митници“ казаха, че от началото на миналата година до момента са хванали 459 000 хапчета дрога в над 70 случая. Най-големият удар е бил съвместен с ДЕА (виж карето).

„Има лекарства, съдържащи упойващи и наркотични вещества. Част от тях се трафикират с цел да бъдат реализирани като упойващи вещества на черния пазар, а други - да бъдат използвани като прекурсори, т.е. като суровина за производство на наркотични вещества. Иззетите количества са се увеличили 7 пъти спрямо 2021 г.”, допълниха от митниците.

Търсене

“Тийнейджърите се нуждаят само от добър компютър и отличен английски, за да влязат в тъмната мрежа. Инвестицията, която правят за синтетика, е около 200 лв. Често я доразреждат с каквито препарати намерят. След това разфасоват на дози и пращат до съответния адрес“, казаха разследващи. Има само 2 случая от началото на годината до момента, при които са хващани зареждачи, а не самите ученици.

„В момента няма съществена разлика в цените на пазара на дрога. Явно тях инфлацията не ги лови“, шегуват се полицаи. По думите им хитът на улицата сега е пикото „Розово фламинго“. Името идвало от цвета на кристала, който се доближава до този на птицата. Грам от него е 60 лв. Ако е по-долно качество или друг цвят, спада до 40 лв.

Опит

Криминалисти работят в момента по група украинци, за които има данни, че разпространяват дрога, а поръчването й става през Телеграм. Клиенти имат достъп до нея чрез QR код.

„Дилърите имат рула с напечатани кодове. Режат ги на малки картончета и ги раздават на по-близки купувачи. Ако открием такъв QR, те незабавно го променят. В чатовете няма никакви кодови думи. Директно се пише, че трябва да се достави такава или онакава доза на съответния адрес. Ако е извън столицата, се слагат 10 лв. за доставка. Ако обаче поръчката е над определена сума, превозът е безплатен. Засичали сме и бонуси от 10% при редовни клиенти“, издадоха полицаи.

Лекарства

“Отчитаме двукратно нарастване спрямо 2021 г. при контрабандата на лекарствени средства, съдържащи псевдоефедрин и други прекурсори, използвани за производство на синтетични наркотици. В 9 случая през миналата година са иззети общо 32,5 кг, 4 754 300 таблетки и 1,160 литра псевдоефедрин и ефедрин”, отчетоха от Агенция „Митници“. При най-големият удар на агенцията бяха изловени 4 632 000 таблетки ринозад. Това е препарат, съдържащ псевдоефедрин. Оказало се, че хапчетата са произведени в Босна и Херцеговина. Превозвали ги скрити в камион, минал през Гърция, като крайната му точка била Чехия.

Българин пък бил спипан на ГКПП Дунав мост 2 с багажник, пълен с 250 кг таблетки. Сред тях митничарите открили 3024 кутии с надписи на испански, които се оказали псевдоефедрин.

Бидони

Митничари от летище София направиха един от най-сериозните удари на сезона преди няколко месеца. Те спипаха 352 кг кетамин, разпределени в 12 бидона.

Стоката идвала от Индия, минала през Франкфурт, а краен получател била фармацевтична компания от София, регистрирана на чужденец. По-късно екип от АМ и Изпълнителна агенция по лекарствата посети въпросната фирма, но се оказа, че отдавна складът е празен. Митничари още тогава обявиха, че хванатият кетамин е достатъчен за производството на 2 милиона дози за черния пазар.

В края на м.г. на Кулата изгърмя и тираджия, превозвал 4,6 млн. таблетки, съдържащи псевдоефедрин.

Пробутват екстази от Нидерландия за 40 лв.

Дилъри пласират хапче екстази от Нидерландия за 40 лв. По-евтините родно производство били на половин цена, сочат данните на Главна дирекция „Национална полиция“. Амфетите пък вървели по 20-30 лв. на грам. Спейс (малко пликче или сгъвка) от тревата кхат пък вървяла по 10 лв. Наричали я още К-2. В африканските държави тя се дъвче, а у нас се пуши, обясниха полицаи. Цените на обикновената марихуана, хероина и кокаина нямали разлика отпреди старта на инфлацията.

В акция „Уеб буря“: Спряхме с ДЕА 200 пратки към САЩ и Европа

Най-голямата спецакция срещу разпространението на дрога онлайн в последната година е на Агенция „Митници“ и ДЕА. Тя се проведе през лятото м.г. и носеше кодовото име Web Thunder („Уеб буря“).

Агенти на щатската агенция и митничари спряха близо 200 пратки със 120 000 таблетки, съдържащи различни психотропни вещества, да тръгнат към клиенти в САЩ, Европа и Австралия. Открити бяха и 40 кг кхат. Наркотиците се поръчвали през Даркнет. В пратките се слагали малки количества, за да не бъдат открити при проверките. Опаковането ставало в депа и след това ги разпращали чрез обикновена услуга от България. Подобни складове бяха разбити в София и Ловеч.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук