Ромска банда разбива храмове по най-вандалския начин и задига касите с дарения. За последните две седмици са били атакувани осем църкви, а от Софийската света митрополия отчитат ръст в посегателствата, пише „Телеграф“.

Последният случай е от 6-и март. При него апашите нахлули в храма „Св. Цар Борис I Покръстител“ в столичния квартал „Овча купел“. Бандитите атакували в 5:15 часа сутринта. Въпреки че църквата се пази от СОТ, прозорците са с решетки и има добро осветление, това не отказало злосторниците.

Преди да проникнат, обърнали два от прожекторите към небето, след което започнали да разбиват решетките на прозорец на вече неосветяван прозорец. „Действали са по най-брутален вандалски начин. Решетките са откъртени, най-вероятно са използвали метална тръба“, обясни свещеникът Димитър Камбуров. След това за 40 секунди престъпниците взели трите каси с даренията.

Предполага се, че в тях е имало между 3-4 хиляди лева. Престъпниците са били с качулки на главите по време на обира. Те не са си тръгнали с касите, а ги зарязали в квартала, като преди това ги разбили. Две от тях били големи около метър и 20 сантиметра.

От СОТ фирмата твърдели, че охранителната техника била заглушена, тъй като не се задействала. Разследващи обаче смятат, че в случая не е използвана тапа, а по0скоро крадците са действали бързо, изпреварвайки охранителите.

Ден преди обира двама роми са били забелязано да се навъртат именно около разбития прозорец. Те били записани от камерата, като записът е предаден в полицията.

Освен това свидетел е видял крадците, докато се опитват да разбият откраднатите каси и също е подал сигнал в полицията.

„Подобно нещо ми се случва за първи път от 20 години. За мен храмът е свещен и много тежко изживявам това, което се случи“, коментира още отец Димитър. Негов колега се оплаквал, че по същия начин се опитали да оберат храма на площад „Ручей“ до бул. „България“. Опитът обаче там се оказал неуспешен.

„Почеркът при всичките случаи е един и същ“, коментираха още свещеници.