Трима души, заподозрени за вандалски акт срещу мемориала на Холокоста в Париж, са проследени до България. Това съобщиха за "Политико" от прокуратурата в Париж. Някои медии подозират руско участие.

През нощта на 13 май около 35 графити с изображения на червени ръце бяха изрисувани върху мемориала в Париж.

Това предизвика широко осъждане на фона на рязкото нарастване на престъпленията от омраза във Франция след началото на войната в Газа през октомври миналата година.

В писмен отговор до "Политико" прокуратурата съобщи, че трима заподозрени са били забелязани от камерите за наблюдение да се придвижват от мемориала до хотел в източната част на Париж, след което са се отправили с автобус към Белгия.

"Разследването също така установи, че резервациите са били направени от България", добавиха от прокуратурата.

В репортажи на сатиричния седмичник Le Canard Enchaîné и общественото радио FranceInfo се казва, че разследващите следят за възможна "руска дестабилизираща операция" и са установили, че лицата, отговорни за графитите, са от България, информира "Нюз бг".

През ноември молдовска двойка беше арестувана по подозрение, че е нарисувала около 250 сини звезди на Давид в Париж, което породи опасения за антисемитизъм. Медиите AFP и Le Monde съобщиха през февруари, че операцията е била "поръчана от руските служби за сигурност".

Събитията подхраниха загрижеността относно руската намеса във френската политика и общество. Две седмици преди вандалските прояви на 13 май студенти, протестиращи срещу войната на Израел в Газа, бяха боядисали ръцете си в червено.

Някои медии свързаха символа на червената ръка с линчуването на двама резервисти от Израелските отбранителни сили в Рамала през 2000 г., но протестиращите отрекоха всякаква връзка.

Служител на френското разузнаване заяви пред "Политико", че "чуждестранни играчи" виждат в продължаващите публични дебати във Франция "начин за използването на слабостта" и налагането на чужди интереси.