71-годишна жена от Монтана е дала всичките си спестявания на измамници. Павлина Й. е пенсионирана учителка, пише „Конкурент“. Жената живее в квартал Младост. В сряда сутринта към 9,30 часа на домашния й телефон позвънил мъж и се представил за комисар Алексиев от полицията. Той й съобщил, че, за да не стане жертва на хакерска измама, трябва да съдейства на органите на реда за залавяне на група измамници, която действа на територията на града.
Мнимият комисар успял да убеди пенсионерката да изтегли всичките си спестявания от банката и да ги предаде на мъж, който ще я чака на определено място. Измамникът уверил бившата учителка, че ще бъде под постоянното полицейско наблюдение и точно в момента на предаването на парите, бандитите ще бъдат заловени.

Павлина Й. веднага отишла в банката. На два транша успяла да изтегли всичките си пари, които били 19 800 лева, предала ги следобяд на измамниците и минути по-късно разбрала, че е станала жертва на престъпление. Подала сигнал в полицията, но до момента бандитите не са открити.

Това е вторият подобон случай в региона за последните няколко седмици. Дни преди Коледа възрастна лекарка от Вършец брои на измамници 22 000 лева, даде им и всичките си златни бижута, за да „спаси“ внука си от престъпна банда.

Д-р Йорданка Йорданова повярвала на мним полицай, че иска да отърве внука й от опасни престъпници в столицата. Изтеглила спестянаванията си, пътувала до Плевен и оставила плика с парите пред неработещо гише в една от местните болници. Събщила на роднините си няколко дни по-късно и така разбрала, че е измамена.

От полицията в Монтана съобщиха, че във всички банкови клонове в региона има поставени брошури, които предупреждават гражданите за телефонните измамници. Криминалистите обаче ще настояват банковите служители да им сигнализират, ако възрастен човек тегли голяма сума пари.